Voronin: Comuniştii nu vor vota "un trădător" la şefia statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voronin: Comuniştii nu vor vota "un trădător" la şefia statului
Voronin: Comuniştii nu vor vota "un trădător" la şefia statului

Fostul preşedinte moldovean, comunistul Vladimir Voronin a declarat că, cel mai probabil, deputaţilor PCRM le va interzis să-l voteze pe "trădătorul" Marian Lupu pentru cea mai înaltă funcţie în stat.

Decizia va fi valabilă chiar şi în situaţia în care Alianţa pentru Integrare Europeană va accepta cele două declaraţii propuse de comunişti pentru constituirea unui "parteneriat strategic cu toate forţele politice”.

Dacă declaraţiile vor fi adoptate, comuniştii vor accepta funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului care a fost rezervată pentru PCRM, rămas vacant săptămâna trecută, după ce comuniştii au cerut timp pentru a se decide dacă îl vor accepta sau nu.

"Trecerea PCRM în opoziţie este un prilej pentru comunişti de a scăpa de lipitori de genul lui Marian Lupu, pe care l-am luat de nicăieri şi l-am adus lângă fotoliul de preşedinte. Poate că mai sunt şi alţii ca el. Aflarea în opoziţie nu este o tragedie”, a spus Voronin.

Liderul comunist a precizat că persecutarea presei incomode în perioada guvernării comuniste "nu au fost făcute la iniţiativa preşedintelui”.

Comuniştii vor creşteri de salarii, de burse şi pensii

În prima declaraţie trimisă de comunişti AIE se cere angajamentul noii guvernări pentru canalizarea resurselor interne şi externe în infrastructură şi dezvoltare socială, păstrarea ritmului de creştere salarială, păstrarea sistemului de indexarea a pensiilor, păstrarea vârstei de pensionare, majorarea indemnizaţiei la naşterea copiilor, păstrarea numărului de şcoli, gradiniţe, instituţii medicale, a numărului de pedagogi şi medici. Comuniştii mai cer majorarea cheluielilor pentru învăţământ, a nivelulului burselor de studii şi indexarea lor, creşterea salariilor pedagogilor până la nivelul mediu în economie.

Aderarea la NATo a moldovenilor va atrage independenţa Transnistriei şi Găgăuziei

Referindu-se la cea de a doua declaraţie, privind principiile de reglementare a problemei transnistrene, Voronin a spus că aceasta nu conţine "nicio surpriză" şi oferă Transnistriei statut de republică în componenţa Republicii Moldova şi garantează neutralitatea constituţională a Republicii Moldova. În declaraţie se spune că renunţarea Republicii Moldova la neutralitate şi aderarea ţării la blocuri şi organizaţii militare "vor fi calificate drept provocare a separatismului şi a instabilităţii în societatea moldovenească". Aceasta, având în vedere dreptul de secesiune pentru Transnistria şi Găgăuzia în caz de pierdere de către Republica Moldova a independenţei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite