Comuniştii nu vor să îl susţină pe Marian Lupu pentru preşedinţia R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuniştii nu vor să îl susţină pe Marian Lupu pentru preşedinţia R. Moldova
Comuniştii nu vor să îl susţină pe Marian Lupu pentru preşedinţia R. Moldova

Partidul Comuniştilor (PCRM) nu îl va susţine pe Marian Lupu la preşedinţie, a declarat unul dintre liderii formaţiunii, Vladimir Ţurcan, pentru cotidianul rus Kommersant, relatează Unimedia.

"După ce vor alege organele de conducere ale Parlamentului, opoziţia de la Chişinău trebuie să îşi îndrepte atenţia spre negocieri cu Partidul Comuniştilor", afirmă Kommersant în ediţia de luni.

Citiţi şi:

Urechean ar putea fi premier în viitorul guvern de la Chişinău

A fost sau n-a fost Lupu la Moscova?

Comuniştii nu vor "vota pentru un candidat la preşedinţie care, în primul rând, este trădător, iar în al doilea rând, care va fi de acord cu o politică naţionalistă radicală", a spus Ţurcan, referindu-se la Lupu, fost membru PCRM, actual preşedinte al Partidul Democrat (PDM).

Potrivit publicaţiei ruse, în cazul în care Lupu va ajunge preşedinte, "PCRM a anunţat că se va retrage într-o opoziţie dură, ceea ce, ţinând cont de criza economică, l-ar putea avantaja în lupta politică".

În cazul care în următoarea lună parlamentul ţării nu reuşeşte să aleagă preşedintele, în Republica Moldova vor avea loc noi alegeri parlamentare, care se vor desfăşura anul viitor.

De la constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), liderii acesteia, dar şi experţi din cadrul partidelor se întâlnesc zilnic pentru discuţii cu uşile închise. În lipsa unor informaţii oficiale despre împărţirea funcţiilor în coaliţie, presa de la Chişinău avansează diverse formule.

Astfel, potrivit unor zvonuri insistente, preşedintele PDM Marian Lupu ar putea fi viitorul şef de stat, preşedinţia Parlamentului urmând să revină şefului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, iar Guvernul – Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Altă variantă, pe care Jurnal de Chişinău afirmă că o are de la "surse demne de încredere" este următoarea: Marian Lupu - preşedinte al republicii, Vlad Filat - preşedinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu - vicepreşedinte al Parlamentului şi Serafim Urechean - prim-ministru.

Liderii AIE se arată siguri că noul şef de stat va fi votat şi că nu se va ajnge la o nouă criză. Asta, în mare parte şi datorită faptului că Partidul Comuniştilor ar fi puternic dezavantajat, în eventualitatea unor noi alegeri, pe fodul agravării crizei economice şi ar putea pierde o bună parte din mandatele pe care le deţine în prezent, relatează NewsIn.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite