Comuniştii moldoveni îl vor pe Lupu preşedinte, dar impun condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuniştii moldoveni îl vor pe Lupu preşedinte, dar impun condiţii
Comuniştii moldoveni îl vor pe Lupu preşedinte, dar impun condiţii

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) acceptă ideea de a-l vota în funcţia de preşedinte pe pe liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, dar numai în anumite condiţii. Acesta ar trebui propus de "o largă coaliţie de centru-stânga". În cazul în care fostul lor coleg ar fi candidatul comun al alianţei celor patru partide prooccidentale din Parlament, comuniştii exclud orice sprijin politic.

Mai citeşte şi:
A fost sau n-a fost Lupu la Moscova?
Lupu: "Nu am fost la Moscova. Cineva vrea să bage zâzanie între noi"
Negocieri prezidenţiale în Moldova / Care va fi preţul lui Voronin?
Voronin a convocat noul Parlament pe 28 august
Voronin îşi negociază imunitatea penală

"Şi Papa de la Roma să ne roage, că tot nu-l vom vota în calitate de candidat al partidelor minoritare liberale din Parlament", au anunţat comuniştii. Ei sunt hotărâţi să nu accepte eventualele solicitări ale Occidentului de a susţine candidatura lui Lupu la preşedinţie.

Potrivit NewsIn, în schimbul susţinerii lui Marian Lupu pentru funcţia supremă în stat, comuniştii  solicită funcţia de preşedinte al Parlamentului pentru Vladimir Voronin.

Ulterior, funcţiile din Guvern vor putea fi partajate în cadrul unor negocieri, dar comuniştii sunt gata să garanteze PD-ului lui Marian Lupu mai multe portofolii decât ar putea obţine în cadrul unei coaliţii liberal-democrate.

Reamintim că, Partidul Comuniştilor a decis sâmbătă în cadrul plenarei formaţiunii crearea unei "coaliţii anticriză de centru-stânga" în Parlamentul Republicii Moldova. Ei au respins în acest fel invitaţia la dialog a alianţei democratice ce deţine majoritatea.

Analiştii comentează că miza comuniştilor pare a fi ruperea din alianţa partidelor proocidentale a Partidul Democrat şi formarea unei coaliţii. Astfel, cele 61 de voturi necesare alegerii şefului statului şi menţinerii la guvernare a comuniştilor pentru încă patru ani ar fi asigurate prin cele 48 de mandate deţinute de comunişti, plus cele 13 deţinute de PD.

Varianta, deşi plauzibilă, a fost respinsă categoric sâmbătă de Marian Lupu. El a declarat că posibilitatea ca PD să abandoneze Alianţa pentru Integrare Europeană, formată de partidele prooccidentale, şi să se coalizeze cu Partidul Comuniştilor este exclusă.

"Poziţia Partidului Comuniştilor de a respinge dialogul cu Alianţa şi de a nu recunoaşte coaliţia democratică este un pas făcut cu stângul, o încercare de a dezbina forţele necomuniste şi un semnal negativ spre aprofiundarea crizei politice şi implicit economice din Republica Moldova", a declarat preşedintele PD, Marian Lupu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite