Comuniştii de la Chişinău trag de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuniştii de la Chişinău trag de timp
Comuniştii de la Chişinău trag de timp

Parlamentul din Republica Moldova va face, săptămâna viitoare, ultima încercare pentru alegerea succesorului lui Vladimir Voronin. În căutarea „votului de aur“ necesar pentru alegerea viitorului preşedinte al Republicii Moldova, Partidul Comuniştilor se confruntă cu divergenţe.

Sub pretextul că este Înălţarea Domnului, puterea comunistă de la Chişinău a amânat pentru 3 iunie şedinţa Parlamentului care ar urma să-l aleagă pe viitorul preşedinte al Republicii Moldova. Decizia vine în contextul în care un nou eşec al premierului Zinaida Greceanîi, candidatul propus de Partidul Comuniştilor pentru conducerea ţării, ar fi provocat dizolvarea Legislativului şi anunţarea alegerilor anticipate.

Analistul Igor Munteanu a declarat pentru „Adevărul“ că, prin demersul de ieri, „comuniştii îşi rezervă câteva zile pentru a mai face presiuni asupra liderilor din partidele de opoziţie“.

Apare „veriga slabă“ ?

Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat au precizat că nu vor participa la alegerea preşedintelui şi că doresc alegeri anticipate. În replică, Vladimir Voronin a declarat că urmează negocieri cu opoziţia. El a mai afirmat că Partidul Comuniştilor nu doreşte alegeri anticipate şi s-a declarat convins că preşedintele va fi ales la 3 iunie. În context, Serafim Urechean, liderul Alianţei Moldova Noastră, a afirmat, citat de agenţia Basa-press, că deputaţii AMN pot decide individual dacă participă sau nu la alegerile pentru desemnarea preşedintelui.

Presa oficială mai susţine că Urechean e dispus să deblocheze criza politică doar dacă şeful statului va fi din partea opoziţiei. În replică, Vlad Filat şi Mihai Ghimpu, ceilalţi lideri politici ai opoziţiei, susţin că declaraţia lui Urechean este “o glumă”.

Lupu îl contrazice pe Voronin

Siguranţa liderului de la Chişinău nu este însă împărtăşită de ceilalţi membri ai formaţiunii comuniste. Marian Lupu, fostul preşedinte al Parlamentului şi una dintre figurile mai puţin compromise ale Partidului Comuniştilor, a afirmat că riscul alegerilor anticipate nu este exclus.

În plus, Lupu a lăsat să se înţeleagă că nu va accepta funcţia de premier, aşa cum ar dori Voronin, dacă nu va fi ales preşedintele ţării şi nu va fi format un guvern până la următoarele alegeri. Refuzul lui Marian Lupu ar reprezenta un gest fără precedent în PCRM, unde deciziile lui Voronin nu sunt niciodată contestate.

Preluarea conducerii guvernului în contextul crizei economice l-ar putea costa scump pe Marian Lupu, care era văzut drept favorit la succesiunea lui Voronin.

Analiştii spun că numirea fostului preşedinte al Parlamentului în funcţia de premier este modalitatea cea mai sigură de a-i scădea popularitatea lui Lupu şi de a-i compromite cariera politică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite