Turcia: Complot al armatei împotriva guvernului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ofiţer de rang înalt din armata turcă a fost arestat marţi seară sub acuzaţia de complot la adresa guvernului. Colonelul Dursum Ciçek a fost trimis în judecată în cadrul anchetei privitoare la un document secret publicat de presă.

Textul vorbeşte despre planul de a fi lansate acuzaţii false la adresa Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AK), aflat la guvernare, şi a susţinătorilor săi, pentru a-i discredita în ochii opiniei publice, precum şi despre o încercare de răsturnare a guvernului islamo-conservator.

Documentul, semnat de ofiţerul arestat, care a fost publicat la 12 iunie de cotidianul liberal “Taraf”, stigmatizează AK, partid cu origini islamiste, şi confreria puternică a liderului religios Fethullah Gülen, care îl susţine. Dezbaterea cu privire la autenticitatea documentului a sporit tensiunea între putere şi armată.

Justiţia militară a anunţat că este vorba despre un fals, dar AK a sesizat justiţia civilă. Premierul Recep Tayyip Erdogan, care s-a întâlnit marţi cu şeful armatei, generalul Ilker Basbug, a denunţat complotul împotriva unui guvern ales democratic, într-un moment în care Turcia speră să adere la Uniunea Europeană.

Tensiunile au atins apogeul

De la venirea la putere a AK, în 2002, relaţiile dintre guvern şi armată, care se consideră garanta caracterului laic al statului, sunt tumultuoase. Numeroşi militari sunt deja în boxa acuzaţilor, fiind suspectaţi că urmăreau să provoace anarhie pentru a incita armata să preia puterea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite