Comoara din adâncuri: 3.422 de bănuţi din bronz, vechi de mii de ani, au fost descoperiţi pe o insula italiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii italieni au descoperit, din întâmplare, o comoară formată din 3.422 de bănuţi din bronz, datând din anii 200 î.H., în insula Pantelleria de lângă Sicilia.

Toate monedele au aceeaşi iconografie inscripţionată. Pe o parte este chipul zeiţei Kore/Tanit, zeiţa fertilităţii, iar pe cealaltă parte, moneda este ilustrată de un cal înconjurat de flori, litere şi un caduceu.

"Odată ce monedele au aceleaşi inscrpiţii, credem că banii au servit la o plată instituţională. Tranzacţiile comerciale obişnuite conţin diferite feluri de monede", a spus arheologistul Leonardo Abelli, potrivit Discovery News.Conform acestuia, banii erau transportaţi de către cartaginezi în bărci cu destinaţia Sicilia. Însă ceva s-a întâmplat în timpul călătoriei pe mare, astfel că proprietarii lor au decis să ascundă comoara pe fundul mării, la o adâncime mai mică, cu speranţa că o vor găsi mai târziu. "Lângă bani am găsit şi o ancoră de piatră", a adăugat Abelli.

image

Banii ar data din anii 264-241 înainte de Hristos. La acea vreme, Pantellaria era situată la 112 km sud-vest de Sicilia, la mijlocul Strâmtorii Siciliei, care face legătura între Europa şi Africa, unde  îşi dădeau întâlnire romanii şi cartaginezii.

În anul 255 Î.H, în primul Război Punic, Roma a câştigat mica insula mediteraneană, însă a pierdu-o un an mai târziu. În anul 217 Î.H., în al doilea Război Punic, romanii au recâştigat petecul de pământ şi au sărbătorit evenimentul cu bani şi o vacanţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite