Comitetul Nobel din Norvegia sare în apărarea lui Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comitetul Nobel din Norvegia sare în apărarea lui Obama
Comitetul Nobel din Norvegia sare în apărarea lui Obama

Comitetul Nobel din Norvegia, care i-a atribuit vineri lui Obama premiul Nobel pentru pace, nu este de acord cu ideea potrivit căreia această distincţie ar fi fost acordată prematur, la numai nouă luni de la preluarea funcţiei de către liderul american.

"Ţinem să subliniem că el a făcut deja schimbări semnificative", a spus Geir Lundestad, secretarul Comitetului Nobel, citând progrese în termeni de multilaterism, dezarmare şi combaterea încălzirii climatice.

"Sperăm, desigur, că vor avea loc schimbări concrete în timp, dar avem sentimentul că a fost potrivit să îl sprijinim atât cât se poate în lupta sa continuă pentru idealurile sale", a precizat Geir.

Wall Street Journal a calficat această acţiune drept "complet bizară". "În general, procedura standard este ca laureaţii să realizeze opera pentru pace înainte de a primi distincţia".

Thorbjoern Jagland, preşedintele Comitetului Nobel, a ţinut o conferinţă de presă. "De multe ori am încercat să dăm premiul pentru  a încuraja ceea ce numeroase personalităţi încearcă să facă", a precizat el.

El şi-a întărit afirmaţia, dând şi câteva exemple: cancelarul vest-german Willy Brandt, recompensat în 1971 pentru Ostpolitik, şi despre ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, premiat în 1990 înainte de încheierea oficială a Războiului Rece.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite