Barroso şi-a depus candidatura la conducerea Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi-a anunţat, astăzi, oficial candidatura pentru un al doilea mandat de cinci ani la preşedinţia executivului UE. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul ceh Jan Fischer.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, şi-a exprimat astăzi convingerea că Jose Manuel Barroso va fi reales la conducerea Comisiei Europene, transmite AFP.

"Nu-mi imaginez că membrii Consiliului european, în componenţa sa actuală, s-ar putea pronunţa în afara singurului candidat", care "pentru moment este Barroso", a spus Kouchner.

El a precizat că recentele alegeri europene, favorabile partidelor de dreapta şi de centru-dreapta, se traduc printr-o "majoritate care merge mai degrabă în sensul lui Barroso decât în sensul stângii".

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat că Germania va susţine realegerea lui Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene, informează AFP.

"Am spus deja că îl susţinem, în orice caz eu îl susţin, şi acum aşteptăm discuţiile cu celelalte state membre", a precizat Merkel.

"Am convenit să facem acest lucru în contact strâns cu celelalte state membre şi să reflectăm împreună cu ele", a adăugat Merkel.

"Sunt onorat că preşedintele Consiliului European m-a întrebat astăzi dacă poate înainta candidatura mea pentru un al doilea mandat. Am fost de acord cu această cerere", a spus Barroso.

Jose Manuel Barroso are 53 de ani. A fost premier al Portugaliei, iar din noiembrie 2004 a fost preşedinte al CE.

Până în prezent, el este singurul candidat oficial la această funcţie şi va încerca să obţină sprijinul liderilor UE la summitul de la Bruxelles de săptămâna viitoare.

Campania sa pentru un al doilea mandat beneficiază de pe urma rezultatelor solide ale dreptei la alegerile pentru Parlamentul European, transmite NewsIn.

Funcţia de preşedinte al Comisiei Europene este una dintre cele mai importante în structura de putere a Uniunii. Comisia are prerogative importante, propunând proiecte de legi.

Reamintim că Cehia deţine în prezent preşedinţia UE, iar din luna iulie preşedinţia UE va fi preluată de Suedia.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite