Comisarul Orban avertizează autorităţile de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima vizită în ţară, oficialul face "apeluri călduroase" mai-marilor ţării, amintindu-le că România n-a scăpat încă de clauzele sectoriale Aflat în prima vizită la

La prima vizită în ţară, oficialul face "apeluri călduroase" mai-marilor ţării, amintindu-le că România n-a scăpat încă de clauzele sectoriale

Aflat în prima vizită la Bucureşti după preluarea funcţiei în Executivul UE, comisarul român pentru multilingvism, Leonard Orban, nu a ezitat să-şi ia rolul în serios şi să tragă de mânecă autorităţile române. Instabilitatea politică internă, Codul Fiscal care încalcă acquis-ul comunitar, instituţiile statului care nu au o strategie de comunicare bine definită sunt doar câteva dintre problemele abordate de Orban.

Comisarul român Leonard Orban a amintit celor care nu au reuşit să depăşească momentul artificiilor în noaptea aderării că România se află sub stricta supraveghere a Comisiei Europene. "Amintesc că România este sub mecanism de cooperare şi verificare".

CE poate decide în iunie aplicarea clauzei de salvgardare sectorială pe Justiţie, a spus comisarul, dacă România nu-şi îndeplineşte reformele asumate în chestiunea Agenţiei Naţionale de Integritate şi a luptei anticorupţie. Dacă agenţiile de plăţi pentru fermieri nu vor fi funcţionale, a mai avertizat Orban, riscăm ca UE să ne taie din fondurile pentru agricultură.

CE vrea să afle cu cine discută despre bani, în România

Orban a cerut autorităţilor de la Bucureşti să-şi reactualizeze strategia de comunicare pe teme europene şi să-şi clarifice, intern, atribuţiile în acest sens.

"Comisia vrea să identifice partenerii români cu care urmează să comunice", a insistat oficialul, explicând că o comunicare bună este necesară pentru absorbţia fondurilor structurale.

Nu voi ezita să critic autorităţile române atunci când Comisia va considera că deciziile luate de Bucureşti contravin tratatului
Leonard Orban, comisarul pentru multilingvism

"Bileţelul galben", pe cântarul Bruxelles-ului

CE "analizează şi calculează" cu mare atenţie tot ce se întâmplă în România, a spus Orban întrebat de ecourile la Bruxelles ale "bileţelului galben" trimis de premierul Tăriceanu preşedintelui Băsescu. "La nivelul CE, lucrurile se analizează cu maximă atenţie, de aceea reacţiile nu sunt rapide", a adăugat el. "Discuţii politice există în toate ţările comunitare, important este ca ele să nu împieteze evoluţia reformelor. În cazul României există încă nişte riscuri", a adăugat el. Blocajele, inclusiv cele de politică internă, a subliniat oficialul, scad influenţa unei ţări la Bruxelles.

"Nu vă jucaţi cu taxa auto!"

Comisarul Leonard Orban a avertizat că, dacă România nu-şi rezolvă problema taxei de primă înmatriculare până în martie, CE va declanşa procedura de încălcare a acquis-ului comunitar. "Există o analiză la nivelul Direcţiei Gene-rale pentru Impozitare asupra taxei auto româneşti, care arată clar că actualul Cod Fiscal contravine articolului 90 al Tratatului european", a subliniat el. "Problema nu este taxa, ci nivelul ei, şi sunt patru elemente incompatibile cu prevederile tratatului", a explicat Orban, refuzând să intre în detalii. Comisarul a amintit de cazul similar al Ungariei şi Poloniei, care în urma unei decizii la CEJ au trebuit să modifice codul fiscal şi să returneze banii.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite