Comisar european: "Uniunea Europeană trebuie să-şi continue extinderea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Grupului de la Visegrad
Liderii Grupului de la Visegrad

Uniunea Europeanã trebuie sã continue procesul de lãrgire, în pofida scepticismului unor membri, în timp ce cei 27 se confruntã cu dificultãţi economice, a declarat comisarul european pentru extindere Stefan Fule, joi, la Varşovia în cadrul unei reuniuni a grupului de la Vişegrad, informeazã AFP.

Croaţia va deveni în iulie, anul viitor, a 28-a ţarã membrã a UE şi alte ţãri ca Serbia şi Muntenegru aşteaptã rândul lor. Dar atmosfera din Europa de Vest nu mai este aceeaşi ca acum opt ani, când extinderea UE era vãzutã ca o modalitate de a trage o linie peste diviziunile create de Rãzboiul Rece.

'Oboseala privind lãrgirea este ca şi Yeti: toatã lumea vorbeşte despre el, dar nimeni nu l-a vãzut', a glumit Fule dupã discuţii cu reprezentanţii ţãrilor grupului de la Vişegrad - Polonia, Ungaria, Republica Cehã, Slovacia - grup numit astfel dupã oraşul din Ungaria unde a fost înfiinţat în 1991-, precum şi Croaţia şi alte ţãri din Balcani ce doresc sã adere la UE.

'Rãspunsul se aflã într-un singur cuvânt: credibilitatea. Dacã ţãrile candidate sunt credibile în procesul lor de reformã, UE trebuie sã fie credibilã aducând aceste ţãri în procesul de lãrgire', a declarat el presei.

'Este în interesul nostru sã avem cel mai puternic consens posibil pe probleme de extindere. Extinderea nu a fost niciodatã o problemã. Extinderea a fãcut întotdeauna parte din soluţie', a estimat el.

Cele patru ţãri de la Vişegrad sunt susţinãtori puternici ai extinderii.

'Flacãra extinderii trebuie sã continue sã ardã', a declarat ministrul ungar de externe Janos Martonyi.

'Nu este doar în interesul celor patru de la Vişegrad, nu este numai în interesul Europei Centrale, este în interesul general al Europei ca ea sã fie într-adevãr strânsã şi liberã', a adãugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite