VIDEO Colonelul sârb Zoltan Dani, despre cum a doborât invizibilul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonelul Zoltan Dani
Colonelul Zoltan Dani

La 13 ani după bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei, colonelul sârb Zoltan Dani povesteşte cum a doborât avionul american invizibil F117.

Operaţiunea NATO împotriva Iugoslaviei este deja istorie, iar ţara bate acum la porţile Uniunii Europene. În pofida faptului că potenţialul militar al ţărilor aliate care au participat la operaţiunea „Înger milostiv" era incomparabil faţă de cel al armatei iugoslave, sârbii au reuşit de câteva ori să surprindă neplăcut inamicul.

Colonelul Zoltan Dani, cel care a comandat bateria a treia a celei de-a 250 brigăzi a apărării antiaeriene iugoslave care a apărat Belgradul, a devenit nu numai erou naţional, dar a căpătat şi notorietate internaţională.

La 27 martie 1999, cu ajutorul unui sistem radar de producţie rusească şi a profesionalismului subordonaţilor săi, colonelul Dani a reuşit să doboare aparatul F-117 american, avion considerat invulnerabil, în aproiere de satul Buđanovci.

La 13 ani de la debutul tragicelor evenimente, colonelul Zoltan Dani a povestit pentru postul de radio Vocea Rusiei cum s-au derulat lucrurile.
Din Armată, la brutărie

El a mărturisit că a reuşit să detecteze avionul cu ajutorul radarului rusesc P18. „Pentru un radar cu unde atât de lungi, forma avionului nu reprezintă un obstacol pentru depistarea lui. Aşa că am avut imaginea lui clară pe ecran. Am făcut calculele necesare, după care am început să aşteptăm ca avionul să zboare cât mai aproape, pentru că atunci are cele mai puţine şanse să scape de racheta antiradar. La 15 kilometri am conectat radarul. În acel moment am dat comanda să se lanseze racheta, deoarece avionul era deja în interiorul zonei de nimicire. Iar atunci racheta şi-a făcut treaba".

În 2004, colonelul Zoltan Dani şi-a dat demisia din Armată şi şi-a deaschis o brutărie, în satul său natal Skorenovaci, locuit de o importantă minoritate maghiară, iar acum se ocupă şi de dezvoltarea turismului agricol.

Anul trecut s-a întâlnit cu pilotul american doborât

Anul trecut, Dani a fost vizitat de pilotul american care a pilotat avionului F-117 doborât în 1999, şi de atunci ţin legătura. Mai mult, în present lucrează împreună la un film documentar care va fi gata la sfârşitul acestui an. Proiectul, spune Zoltan Dani este „un mesaj de pace, vrem să arătăm cât de importantă este pacea în lume.

Bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii au fost lansate la 24 martie 1999, fără aprobarea Consiliului de Securitate ONU, după refuzul preşedintelui Slobodan Miloşevici de a accepta un acord de pace cu Kosovo.

Conform autorităţilor sârbe, raidurile NATO s-au soldat cu moartea a 2.500 de civili, inclusiv a 89 de copii.

Zilele acestea, ceremonii au fost organizate în mai multe oraşe din Serbia pentru a marca 13 ani de la începerea campaniei de bombardamente care a durat 78 de zile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite