"Circulatia creierelor" de la Est la Vest si inapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa publicarea ultimului studiu care arata ca jumatate din tinerii romani vor sa paraseasca tara in nu mai putin de un an, se ridica doua intrebari esentiale. Ce se intampla cu romanii imigrati

Dupa publicarea ultimului studiu care arata ca jumatate din tinerii romani vor sa paraseasca tara in nu mai putin de un an, se ridica doua intrebari esentiale. Ce se intampla cu romanii imigrati legal sau ilegal, in statele Europei de Vest, din bine cunoscutele motive economice? Iar a doua intrebare este legata de consecintele pe care le are asupra dezvoltarii economice si sociale a Romaniei adevarata "hemoragie" a creierelor.
Raspunsurile la aceste doua intrebari ar trebui date urgent de autoritatile romane, prin perfectarea unor strategii privitoare la resursele umane cu inalta calificare. Oficialii occidentali trimisi la Bruxelles si-au pregatit deja strategia. Ei au deja raspunsurile, in forma unui pachet legislativ complex ce urmeaza sa reglementeze situatia celor 500.000 de imigranti care iau cu asalt frontierele Uniunii in fiecare an. Pachetul legislativ a fost alcatuit si promovat de dreapta europeana, care conduce toate organismele raspunzatoare de imigratie, azil, justitie si afaceri interne din institutiile Uniunii Europene. Direct responsabil la nivel executiv in UE este italianul de dreapta Franco Frattini, comisar pentru justitie si afaceri interne, vicepresedinte al Comisiei Europene. Acesta a livrat institutiilor europene un proiect de directiva in care se propune introducerea unei "carti verzi", valabila pe tot teritoriul UE, care sa permita intrarea si dreptul la munca in UE al persoanelor care indeplinesc standarde foarte inalte privind educatia, formarea profesionala, limbile straine cunoscute, numarul de ani de experienta. Frattini declara ca doreste "sa se faca trecerea de la asa-numita scurgere a creierelor din tarile mai putin dezvoltate economic spre UE la circulatia creierelor". In aparenta, proiectul este foarte nobil, numai ca alti responsabili ai dreptei europene vin sa faca lumina si sa joace vechiul joc al politistului bun in echipa cu politistul rau.
Guvernele nationale decid cate "creiere" vor importa
Europarlamentarii de dreapta au respins ideea, cu ocazia adoptarii Raportului Ewei Klamt, la ultima sesiune din Strasbourg, insistand sa se ramana la acordarea de permise de munca si rezidenta de catre fiecare stat membru in parte, in functie de necesitatile acelui stat privind migrantii economici. Raportorul pe aceasta problema, Klamt, este membru al Partidului Popular European si reprezinta cetatenii germani in Parlamentul European. Patrick Gau-bert, vicepresedintele Comisiei pentru justitie, afaceri interne si libertati civile, afirma cu cinism ca "orientarea imigrantilor economici trebuie sa se faca in functie de capacitatile noastre, de nevoile noastre si de competentele noastre". Vicepresedintele Gau-bert face de fapt trimitere la o alta regula care este deja legala si implementata in cele mai multe state UE care permit intrarea si dreptul de munca al migrantilor economici. Astfel ca aceste lucruri sunt posibile daca si numai daca este indeplinita conditia de baza: pentru locul de munca gasit nu exista nici un cetatean european care sa doreasca acel loc de munca si care sa aiba competenta necesara pentru ocuparea lui. Grav nu este doar faptul ca cei mai buni dintre cei mai buni tineri romani vor fi absorbiti si tratati doar ca niste "creiere" necesare dezvoltarii Europei de Vest, dar acestia nu se vor bucura nici de drepturile elementare pe care le da cetatenia statelor respective. "Creierele" vor fi folosite pe termen limitat, in scopuri precise, iar odata ce acestea vor fi "golite" de idei, vor fi obligate sa se intoarca acolo de unde au venit. Statul roman nu are inca o strategie care sa contrabalanseze masurile oficialilor Europei de Vest, si nu in sensul opririi plecarii acestor tineri. Dimpotriva, autoritatile romane ar trebui sa obtina cat mai multe drepturi si avantaje administrative pentru tinerii romani migranti economici si sa ii ajute astfel incat acestia sa castige bani, in conditii onorabile, nu in postura de rezident de mana a doua. O alta parte a strategiei ar trebui sa aiba in vedere incurajarea celor care au acumulat capital in Occident, astfel incat acestia sa poata investi in tara, bucurandu-se de anumite facilitati fiscale de natura sa-i determine sa investeasca, nu sa tezaurizeze sau doar sa cheltuiasca. Daca Romania nu poate reprezenta, cel putin deo-camdata, o optiune pentru resursele umane de inalta calificare, ea trebuie sa incerce sa suplineasca acest handicap printr-o politica de incurajare a revenirii "creierelor", de aceasta data in postura de investitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite