Chişinăul pune lacăt pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restricţiile impuse la graniţă de autorităţile comuniste de la Chişinău i-au afectat şi ieri pe românii care au încercat să ajungă în Republica Moldova. „Este vorba de 27 de persoane

Restricţiile impuse la graniţă de autorităţile comuniste de la Chişinău i-au afectat şi ieri pe românii care au încercat să ajungă în Republica Moldova.

„Este vorba de 27 de persoane care au declarat că mergeau în vizită la rudele din Republica Moldova. Nu a fost vorba de grupuri”, a declarat Vasilica Tătaru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Românii au fost întorşi din drum de grănicerii de la punctele de trecere a frontierei din localităţile Sculeni, Albiţa şi Oancea. Mulţi dintre studenţii basarabeni veniţi la studii în Iaşi încă speră că vor putea ajunge la familiile lor măcar după 5 aprilie, când vor avea loc alegerile parlamentare.

Până acum, încercările lor de a trece de grănicerii moldoveni au fost sortite eşecului. „Duminica trecută am vrut să mergem în Moldova. Eram într-un autocar vreo 50 de persoane, printre care şi colegi de-ai noştri”, spune Anastasia Condruc, studentă la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Al. I. Cuza.

Puşi să se numere în funcţie de sex

Tânăra a povestit, pentru „Adevărul”, că au fost ţinuţi în vamă ore în şir, timp în care grănicerii au invocat tot felul de motive pentru a nu-i lăsa să treacă. „Un grănicer ne-a pus chiar să ne numărăm în funcţie de cetăţenie şi sex”, a relatat studenta.
În cele din urmă, autorităţile moldovene le-au spus că şoferul autocarului nu are o procură specială pentru a putea trece mai departe.

De bună-credinţă, tinerii au revenit în România, au făcut rost de actul respectiv, apoi s-au întors la graniţă. „Nici când am făcut rost de acest act nu ni s-a permis să intrăm”, a mai spus Anastasia Condruc. Peste 200 de cetăţeni români nu au mai ajuns în Republica Moldova, în urma isteriei care a cuprins autorităţile comuniste de la Chişinău, în preajma alegerilor legislative.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite