CSI: summit-fulger la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSI: summit-fulger la Chişinău
CSI: summit-fulger la Chişinău

Discuţiile din cadrul Consiliului şefilor statelor Comunităţii Statelor Independente (CSI), în format extins, au durat, ieri, mai puţin de jumătate de oră, scrie agenţia Info-Prim Neo. Până şi recepţia, pregătită la crama de la Cricova de noile autorităţi de la Chişinău în onoarea oaspeţilor, a fost contramandată deoarece mulţi şefi de stat s-au grăbit să se întoarcă acasă, scrie presa de peste Prut.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că “toate produsele alimentare neconsumate la summit vor fi duse la casele de copii”. În absenţa a patru lideri importanţi din CSI, preşedinţii Kazahstanului, Turkmenistanului, Tadjikistanului şi Uzbekistanului, reuniunea de la Chişinău constituie un semnal serios pentru Rusia, tot mai puţin curtată în regiune, în favoarea UE şi SUA, scrie cotidianul rus “Nezavisimaia Gazeta”. 

Citiţi şi:



„CSI se destramă văzând cu ochii. Este o realitate pe care Moscova nu o poate ignora, deşi se face că nu observă acest aspect negativ acumulat în ultimul timp în relaţiile ei cu partenerii din Comunitate”, spune politologul german Alexander Rarh.  Pentru puterea prooccidentală din Republica Moldova, summitul a fost important prin prezenţa unor şefi de stat din CSI şi în special a liderului de la Kremlin, Dmitri Medvedev, care le-a recunoscut în felul acesta legitimitatea guvernării, spre disperarea comuniştilor lui Voronin, consideră analistul Anatol Ţăranu.

Medvedev nu numai că a venit personal la Chişinău, dar a avut întrevederi bilaterale cu candidatul AIE pentru postul de şef al statului, Marian Lupu, dar şi cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

Printre primele ştiri ale presei  moscovite de la summitul din Chişinău a fost anunţul lui Mihai Ghimpu că  „Republica Moldova rămâne membru cu drepturi depline al CSI”, cu toate că “a reiterat intenţiile ţării sale de a adera la UE”. Fapt ce poate însemna că la Moscova au existat ceva emoţii privind o posibilă retragere a acestui stat, după modelul Georgiei.

„Stafia“ Kozak

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a readus subtil în discuţie, la Chişinău, planul Kozak de reglementare a conflictului transnistrean, ce prevedea federalizarea Republicii Moldova. Răspunsul omologului său moldovean, Iurie Leancă, a fost că acesta este “depăşit”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite