Saif al-Islam, legături economice peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul dictatorului libian, Saif al-Islam Gaddafi, a stârnit o furtună pe scena politică din Republica Moldova, prin simpla sa prezenţă la Chişinău. Al-Islam a fost prezent, în capital moldoveană, la o expoziţie a Nicoletei Stati, fiica controversatului miliardar Anatol Stati.

Despre acesta din urmă ziarele de peste Prut scriu că are mai multe afaceri cu petrol în Libia. La acelaşi vernisaj la care a participat Gaddafi jr. au fost prezenţi preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, premierul Vlad Filat şi ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase din Republica Moldova.

Presa de peste Prut a vehiculat o serie de informaţii despre legăturile pe care le are Al-Islam cu mediul de afaceri dar mai ales cu cel politic, la nivel înalt de la Chişinău. La vernisajul Nicoletei Stati a participat şi cunoscutul creator de modă Cătălin Botezatu.

Botezatu: „Îl ştiu pe Saif de cinci ani"

Designerul are numai cuvinte de laudă pentru fiul liderului libian, pe care-l cunoaşte de mai multă vreme. „Îl cunosc pe Saif de vrei cinci ani. Ne-am întâlnit la diverse evenimente mondene la Cannes, la Saint Tropez, Monte Carlo", a declarat Botezatu.

„A fost şi la prezentări de modă ale mele, în străinătate. Evenimentele mondene din străinătate nu sunt ca la noi circ, ci o ocazie bună de înceheiat afaceri bune", a mai spus el. Creatorul de modă îl descrie pe fiul în vârstă de 38 de ani al liderului de la Tripoli ca fiind un om de o discreţie de admirat.

„Saif este foarte educat, nu epatează în niciun fel. Nu vrea să i se facă publicitate, este o prezenţă foarte discretă. Nici numeroasele sale gărzi de corp nu se fac remarcate deloc", a declarat desigenerul amintind că Gaddafi jr. este cunoscut pentru actele de binefacere pe care le face în întreaga lume. De discreţie şi bun gust dă dovadă Saif Al Islam  şi prin felul în care se îmbracă, a mai precizat Botezatu.

Informaţii de la serviciile secrete

Când au aflat de vizita fiului liderului libian în ţara lor, deputaţii moldoveni au discutat aprins despre eveniment în Parlamentul de la Chişinău. Ba mai mult reprezentanţii Partidului Comunist au cerut Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Ministerului de Externe să ofere informaţii despre vizita lui Al-Islam.

Reprezentanţii forţelor la guvernare au negat, iniţial, că fiul liderului de la Tripoli, ar fi fost la Chişinău, în urma unei verificări, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a declarat presei că într-adevăr o persoană cu numele Al-Islam Gaddafi, a intrat în Moldova la 19 ianuarie 2011. Liberalul a subliniat că informaţiile pe care le are de la organele abilitate  confirmă că „un oarecare Al-Islam Gadaffi, născut în 1972, a intrat în Republica Moldova la 19 ianuarie, că venea din Viena şi că a stat în Moldova, o zi, până pe 20 ianuarie".

Ghimpu nu a dat detalii despre ce a făcut Gaddafi jr. la Chişinău dar a comentat ironic: "Cred ca s-a sfătuit cu Vladimir Voronin, sau cu Oleg (fiul lui Voronin). Doi feciori. Va amintiţi cum comuniştii au ameninţat cu scenarii similare celor din Egipt".

Acuzat de plagiat

Revoltele contra tatălui său nu i-au priit deloc lui Saif al-Islam. Fiul lui Gaddafi s-a mai aflat în centrul unui scandal, luna trecută, în Marea Britanie. El a fost acuzat de plagiat, concret, că mai multe fragmente din lucrarea sa de doctorat pe care şi-a finalizat-o la „London School of Economics" ar fi fost copiate.

Saif al-Islam a studiat la Londra în perioada 2003-2008 unde a făcut şi un master în economie. Directorul instituţiei de învăţământ superior şi-a dat demisia după ce s-a aflat că, în urmă cu doi ani, Gaddafi jr ar fi donat facultăţii, prin intermediul „Fundaţiei Gaddafi internaţionale pentru opere caritabile şi dezvoltare", nu mai puţin de 1,5 milioane de lire sterline.

"Saif este foarte educat, nu epatează în niciun fel. Nu vrea să i se facă publicitate, este o prezenţă foarte discretă."
Cătălin Botezatu
creator de modă

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite