Capcane pentru forţele democrate de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capcane pentru forţele democrate de la Chişinău
Capcane pentru forţele democrate de la Chişinău

Transnistria ameninţă că se va alipi la Rusia, comuniştii moldoveni vor să provoace alegeri anticipate şi mişcări de protest. Se anunţă o perioadă dificilă pentru coaliţia democrată de la Chişinău. Alianţa trebuie să facă faţă provocărilor comuniştilor şi separatiştilor de la Tiraspol.

Mai citeşte şi:


Igor Smirnov, liderul autoproclamatei Republici Transnistrene, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate împlinirii, ieri, a 19 ani de la proclamarea independenţei, că Tiraspolul va dialoga în vederea normalizării relaţiilor cu conducerea Republicii Moldova, indiferent de orientarea politică a acesteia, dar „nu va merge pe acelaşi drum cu Republica Moldova“.

Smirnov a calificat Chişinăul ca „potenţial agresor“, susţinând necesitatea menţinerii forţelor ruse în regiune. „Tocmai din acest motiv UE şi SUA cer atât de insistent evacuarea pacificatorilor ruşi“, a declarat el.

Regimul de la Tiraspol nu exclude o posibilă uniune cu Federaţia Rusă. Agenţia rusă de presă Regnum relata ieri că tot mai mulţi locuitori din câteva localităţi din Republica Moldova, printre care Doroţkaia, Cocieri, Molovata Nouă, precum şi alte câteva sate din raionul Dubăsari, solicită „cetăţenia“ Transnistriei.

Responsabili din administraţia Dubăsari nu au exclus, într-o declaraţie acordată Regnum, ca procesul trecerii localităţilor respective în componenţa Transnistriei să fie grăbit de politica noii puteri de la Chişinău, orientată spre unirea Republicii Moldova cu România.

„Rusia îşi va apăra concetăţenii“

Prezent zilele acestea la Tiraspol, deputatul rus Konstantin Zatulin, care este şi directorul Institutului pentru statele CSI, a declarat că, oricine ar veni la conducere în Republica Moldova, Rusia va apăra drepturile concetăţenilor săi din Transnistria. „Înţelegem că în Republica Moldova începe o nouă perioadă politică. Nu cred că voi face o greşeală dacă o voi numi etapa post-Voronin. Revin la putere acele forţe care anterior au susţinut reunificarea cu România şi reprimarea Transnistriei“, a spus Zatulin.

„Rusia urmăreşte cu atenţie cum vor evolua evenimentele. Şi puţini sunt cei care cred că noul preşedinte al Legislativului de la Chişinău (n.r. - Mihai Ghimpu) şi-a schimbat convingerile“, a mai spus el. „Ce va fi cu Republica Moldova, pe ce cale va merge, aceste lucruri nu pot să nu ne preocupe. Însă, indiferent cine ar veni la conducere, Rusia în orice caz va apăra drepturile concetăţenilor săi“, a asigurat deputatul rus.

Analistul politic Oazu Nantoi, de la Institutul de Politici Publice, declara pentru agenţia Imedia că Federaţia Rusă monitorizează foarte atent schimbările politice ce se desfăşoară pe malul drept al Nistrului. Nantoi susţine că Moscova, prin intermediul Tiraspolului şi nu numai, va pregăti un răspuns asimetric dacă va vedea că noua conducere a Republicii Moldova încearcă să promoveze o politică bazată pe normele de drept internaţional şi pe nişte principii cât de cât coerente în raport cu problema transnistreană.

După alegerile anticipate din 29 august, în Republica Moldova majoritatea parlamentară aparţine coaliţiei „Alianţa pentru Integrare Europeană” (AIE) formată din patru partide: Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Democrat. AIE deţine 53 de mandate din totalul de 101, dar nu are cele minimum 61 de voturi, necesare pentru a alege un nou preşedinte al ţării.

image

Indiferent cine ar veni la conducere la Chişinău, Rusia va apăra drepturile concetăţenilor săi.

image


Konstantin Zatulin
deputat rus

Voronin a demisionat

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi-a dat ieri demisia. Potrivit Constituţiei, interimatul funcţiei este deţinut de preşedintele Parlamentului, în prezent, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Acesta urmează să prezinte Legislativului candidatura la postul de prim-ministru, care, la rândul său, va prezenta componenţa noului guvern.

Comuniştii pun la cale destabilizarea ţării

Mai multe mijloace de informare în masă, dar şi deputaţi din cadrul AIE se arată îngrijoraţi de tentativele comuniştilor de a destabiliza situaţia din Republica Moldova. Potrivit postului de radio Vocea Basarabiei, aceştia vor să producă tulburări stradale ca mai apoi să introducă starea de urgenţă şi să revină la guvernare.

Întruniţi la Palatul Feroviarilor, reprezentanţii Partidului Comuniştilor au decis să boicoteze alegerea preşedintelui Republicii şi astfel să provoace alegeri anticipate. Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, candidat al AIE la funcţia de şef al statului, susţine că demisia de ieri a lui Vladimir Voronin demonstrează planurile comuniştilor de a dizolva Parlamentul. Ieri, Parlamentul s-a întrunit din nou, dar fără reprezentanţii PCRM.

Nici premierul în exerciţiu, Zinaida Grecianâi, nici preşedintele Companiei Teleradio-Moldova, Valentin Todercan, n-au dat curs invitaţiei parlamentarilor de a veni în Legislativ.  PCRM a cerut ca o nouă şedinţă a Legislativului să aibă loc mâine, dar AIE consideră că Parlamentul trebuie să se întrunească abia după 8 septembrie, după ce Curtea Constituţională va da un verdict la contestaţia comuniştilor privind legalitatea de constituire a forului suprem.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite