Analiză: cum schimbă erupţiile vulcanice lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cercetător din New York a analizat pentru CNN implicaţiile atmosferice planetare ale unei erupţii vulcanice de proporţii.

După erupţia de miercuri a vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda, care a aruncat cenuşă la înălţimea de 6 kilometri, omul de ştiinţă Rosanne D'Arrigo analizează implicaţiile circulaţiei atmosferice şi ale schimbărilor climatice.

Pe lângă norul din atmosferă şi blocarea aeroporturilor, erupţiile vulcanice pot să răcească semnificativ temperaturile pentru câteva luni sau chiar timp de câţiva ani în unele cazuri, spune Rosanne D'Arrigo.

După erupţia vulcanului Laki în 1783, cea mai devastatoare din istorie, condiţiile atmosferice din Europa au suferit modificări majore în acea vară iar temperaturile a fost neobişnuit de scăzute iarna următoare. Acea vară, susţine cercetătorul, a fost cea mai răcoroasă din ultimii 400 de ani. Laki a fost invocat şi drept cauza morţii populaţiei Inuite din Alaska.

Efectele unei erupţii puternice pot apărea şi la distanţe foarte mari. În 1783, spre exemplu, nivelul fluviul Nil a scăzut drastic.

Deşi erupţia Eyjafjallajoekull nu este comparabilă cu cea a Laki, va avea totuşi efectele ei distincte care nu ar fi fost posibile în trecut.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite