Cele mai sărace regiuni din UE: în Bulgaria şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Londra Centrală este cea mai bogată regiune a UE
Londra Centrală este cea mai bogată regiune a UE

Cea mai bogată regiune din UE, Inner London, este de şapte ori mai bogată decât cea mai săracă regiune a Uniunii Europene, Severozapaden din Bulgaria, conform unui studiu Eurostat care îşi propune să sublinieze diferenţele mari de bunnăstare dintre Est şi Vest, informează Reuters.

Cele mai sărace 20 de regiuni din UE sunt în Bulgaria, România, Polonia şi Ungaria, toate state foste comuniste din Europa Centrală şi de Est, care au aderat la UE după 2004.

Pe de altă parte, regiunile din Germania, Olanda, Danemarca şi Marea Britanie domină în clasamentul celor mai bogate regiuni ale blocului comunitar.

Londra Centrală (Inner London) are un venit pe cap de locuitor de 49.100 euro / an, care reprezintă 334% din media UE. În cea mai săracă regiune din Bulgaria, venitul pe cap de locuitor este de 6.400 euro pe an, adică doar 26% din media UE.

Distribuirea geografică a bogăţiei va constitui un factor important în alocarea ajutoarelor de la bugetul UE, în valoare în prezent de 125 miliarde euro pe an. Negocierile pentru următorul buget pe termen lung, pentru perioada 2014-2021, vor începe anul acesta.

Luxemburgul este a doua cea mai bogată regiune din UE, urmată de Bruxelles şi de Hamburg. Capitala cehă Praga se situează pe locul patru, fiind singura regiune din Europa Centrală şi de Est care figurează în top 20, potrivit datelor Eurostat.

Pentru realizarea studiului, Eurostat a împărţit cele 27 de state membre ale UE în 271 de regiuni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite