Cel mai mare accelerator de particule din lume, oprit până în februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare accelerator de particule din lume, situat la frontiera franco-elveţiană, a fost oprit pentru pregătirea unui program de cercetare promotor, urmând a fi repus în funcţiune în februarie, a anunţat - vineri - Organizaţia europeană pentru cercetare nucleară /CERN/, care administrează situl.

    

Această pauză în programul acceleratorului LHC era prevăzută. Ea este necesară pentru a creşte nivelul de energie utilizată pentru a provoca coliziuni între protoni, a explicat CERN. Scopul operaţiunii este de a sparge particulele subatomice în fragmente şi mai mici, care ar putea dezvălui secrete ale materiei şi ale Universului.

Mai citeşte şi:
Primele coliziuni ale protonilor în accelaratorul de particule
Acceleratorul de particule de la CERN, repornit după 14 luni


LHC - imens inel cu circumferinţa de 27 km, situat la 100 m sub pământ - a fost pus în funcţiune în 10 septembrie 2008, dar toată activitatea a trebuit sistată după 36 de ore din cauza unei pene electrice. El a fost repus în funcţiune luna trecută, după reparaţii care au durat mai mult de un an.

Datorită LHC, cercetătorii speră să detecteze urme ale invizibilei "materii negre", presupusă că ar compune 96 % din Univers, şi să descopere misterul aşa-numitelor "particule ale lui Higgs", până în prezent teoretice, care ar da masă materiei.

Potrivit Agerpres, proiectul este asigurat de 20 de state europene membre ale CERN, dar la el participă oameni de ştiinţă din 80 de ţări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite