Cehia doreşte "cuplarea" Rusiei la scutul antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Cehiei, Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, s-a pronunţat astăzi pentru "cuplarea" Rusiei la sistemul de apărare antirachetă pe care Statele Unite ale Americii doresc să-l desfăşoare în Europa.

"Împărtăşesc întru totul poziţia cancelarului german Angela Merkel. Poziţia ei este şi poziţia mea. Sper că aceasta va fi şi poziţia Rusiei şi a SUA", a declarat Topolanek, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că o "eventuală cuplare" a Rusiei la scutul antirachetă este atât în interesul Cehiei, unde SUA intenţionează să amplaseze un radar, cât al celorlalte state.

"Sistemul global antirachetă oferă în primul rând o protecţie împotriva organizaţiilor teroriste. De aceea, cooperarea, o discuţie deschisă, fie şi numai în formatul NATO-Rusia sau la nivel bilateral sunt extrem de necesare", a spus premierul Cehiei.

Washingtonul a semnat anul trecut cu Praga şi Varşovia acorduri bilaterale pentru amplasarea unui radar în Cehia şi a zece interceptoare de rachete în Polonia.

Proiectul a suscitat indignarea Moscovei, care a ameninţat cu desfăşurarea sistemelor de rachete tactice Iskander în enclava Kaliningrad, înconjurată de ţări UE, dacă americanii vor continua acest proiect.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite