Ce metode de intimidare folosesc serviciile secrete ale lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile secrete ruse au dezvoltat o serie de tehnici psihologice de intimidare şi demoralizare a diplomaţilor străini, a activiştilor şi jurnaliştilor care critică regimul de la Kremlin. Metodele nu sunt un secret pentru premierul Vladimir Putin, fost agent KGB în RDG, şef al serviciilor secrete externe (FSB) şi foarte probabil viitor lider la Kremlin.

Serviciile secrete externe ale Rusiei (FSB) au moştenit de la KGB o serie de metode psihologice agresive pentru a-i hărţui pe diplomaţii americani şi britanici, dezvăluie Luke Harding, fost corespondent al cotidianului „The Guardian" la Moscova, în noua sa carte „Statul mafiot".


Potrivit lui Harding, FSB obişnuia să intre în casele diplomaţilor occidentali pentru ca aceştia să conştientizeze care este puterea Moscovei şi mai ales ca să-i determine să-şi părăsească postul mai devreme. Agenţii secreţi mutau obiecte din casele victimelor, deschideau geamurile şi porneau alarma de securitate, relatează „The Daily Mail".

Familia, punctul vulnerabil
Metoda care apare în rapoartele departamentului de stat al SUA sub numele de ,,violarea domiciliului" (,,home intrusion"), include urmărirea victimelor astfel încât ele să fie conştiente că sunt supravegheate, interceptări telefonice şi violarea corespondenţei private a acestora. Nu doar diplomaţii erau hărţuiţi, ci şi familiile acestora, soţii, soţiile dar şi copiii acestora.

Activiştii „refugiaţi" în Vest trag cu urechea

Treaba „murdară" era făcută şi de angajaţi ai ambasadelor Federaţiei Ruse, activişti „refugiaţi" în Vest dar şi de jurnalişti ruşi care-şi părăsiseră ţara din cauza lipsei libertăţii de exprimare. Deşi metodele spionilor ruşi nu le erau necunoscute guvernelor de la Londra şi de la Washington, Marea Britanie şi SUA nu au transmis niciun fel de avertisemente pentru a nu înrăutăţi relaţiile cu regimul lui Vladimir Putin şi aşa încordate. KGB-ul a început să studieze şi să aplice tehnicile pishologice de intimidare în anii 60, se arată în cartea „Statul mafiot".

Metodă rusească, perfecţiune nemţească

Agresarea minţii ,,inamicilor" este însă o metodă care a fost prefecţionată de Stasi, poliţia politică din Germania de Est, în anii 70 şi 80. Ea era aplicată asupra disidenţilor şi oponenţilor regimului.

Cartea lui Luke Harding mai dezvăluie că spionii FSB admit, neoficial, că serviciile secrete ruse sunt implicate în asasinarea lui Alexander Litvinenko şi că Federaţia rusă de Fotbal ştia cu o săptămână înainte ca FIFA să decidă prin vot că Rusia (şi nu Marea Britanie) va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal în 2018.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite