După Catalonia, şi Andaluzia obţine autonomie extinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe provincii spaniole aleg emanciparea faţă de "centru" Cu o majoritate zdrobitoare, de aproape 90%, alegătorii din Andaluzia, sudul Spaniei, s-au pronunţat, duminică, prin

Tot mai multe provincii spaniole aleg emanciparea faţă de "centru"

Cu o majoritate zdrobitoare, de aproape 90%, alegătorii din Andaluzia, sudul Spaniei, s-au pronunţat, duminică, prin referendum, în favoarea unui statut de autonomie extinsă a provinciei.

Andaluzia devine astfel cea de-a doua regiune din Spania care obţine autonomie lărgită sub mandatul guvernului socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero, după Catalonia, în decembrie trecut. Spre deosebire însă de secuii din România, andaluzii sau catalanii nu urmăresc să obţină autonomie teritorială pe criterii etnice sau culturale. Provinciile spaniole sunt interesate, mai ales, de autonomia fiscală. Faţă de Catalonia, cea mai bogată provincie spaniolă, Andaluzia, a doua ca număr de locuitori (7.849.799 de persoane, în 2005), este şi cea mai săracă din Spania. Iar noul statut, care a provocat, în 2006, în cazul Cataloniei, dezbateri aprinse, a întrunit acum unanimitate în rândul tuturor forţelor politice locale, fiind sprijinit atât de socialişti, aflaţi la guvernare în Andaluzia, cât şi de opoziţia de dreapta. Deşi a fost aprobat de 86,8 la sută din alegători, după numărarea a 58 la sută din buletinele de vot, nivelul absenteismului în rândul celor şase milioane de andaluzi cu drept de vot a fost totuşi ridicat, comentează AFP.

Imn, drapel şi sărbătoare proprii

Potrivit textului statutului adoptat duminică, care detaliază atributele identităţii andaluze, provincia va avea imn, drapel şi sărbătoare proprii, iar capitala va fi la Sevilla. Textul garantează şi drepturile regiunii pentru a evita interpretările restrictive ale Madridului.

Regiunea capătă, astfel, com-petenţe lărgite în domeniul fiscal, iar Agenţia fiscală anda-luză, care urmează să fie înfiinţată, va fi responsabilă cu colectarea impozitelor locale şi cu partea din încasări ce va fi cedată de stat. Andaluzia va avea şi propriul Consiliu audiovizual, precum şi un institut de meteorologie.

Cine urmează

Următoarea regiune care ar putea, de asemenea, să organizeze un referendum pentru obţinerea noului statut de autonomie extinsă este Valencia, în estul Spaniei. Potrivit analiştilor iberici, şi alte regiuni, cum ar fi Galicia, Aragon, Murcia, Canare, Baleare, Castillia, Asturias sau Ţara Bascilor, sunt atrase de autonomia extinsă, lansând deja reforme care conduc spre autogestiune. Premierul socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero s-a declarat încă de la sosirea sa la putere, în aprilie 2004, favorabil revizuirii statutului provinciilor spaniole.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite