Castraveţii spanioli contaminaţi cu bacteria ucigaşă au ajuns în Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sanitare din Cehia au afirmat sâmbătă că şi în ţara lor au fost importaţi castraveţii din Spania, infectaţi cu bacteria intestinală EHEC (E. coli enterohemoragic), care au făcut cel puţin doi morţi în Germania, relatează agenţia de presă CTK.

UPDATE 19.35 În România nu au ajuns loturi de castraveţi din Spania de la care au apărut infecţiile cu bacteria E.coli, a anunţat, duminică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, precizând că cei care s-au îmbolnăvit nu au spălat bine legumele înainte de a le consuma.

Conducerea ANSVSA a dispus tuturor Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene să monitorizeze în continuare lanţurile de magazine, în special legumele bio, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E.coli, se arată într-un comunicat de presă al autorităţii.

"Menţionăm că ţara noastră, în cadrul comerţului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de legumă", a precizat sursa citată de Mediafax.

Autoritatea cehă pentru agricultură şi industrie alimentară nu a putut preciza sâmbătă dacă aceşti castraveţi suspecţi au fost puşi la vânzare sau doar importaţi.

"Germanii au spus că aceşti castraveţi au fost de asemenea distribuiţi în Ungaria, Austria şi Luxemburg", a afirmat purtătorul de cuvânt al autorităţii, Michal Spáčil, precizând că în cursul zilei de duminică vor avea loc inspecţii în întreprinderea ce a primit lotul contaminat de la un furnizor german.

Cehia a fost informată despre acest import prin sistemul european de alertă.

Autorităţile sanitare germane au anunţat în ultimele zile alte 60 de cazuri de boală transmisă ca urmare a consumului de castraveţi, ridicând bilanţul la 276 de persoane afectate. Sâmbătă, numărul de decese atribuite bacteriei a urcat la 10, dar numai două dintre ele erau confirmate oficial în aşteptarea rezultatelor analizelor.

Totodată, au fost identificate de asemenea cazuri în Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Austria şi în Elveţia.

Bacteria EHEC (E. coli enterohemoragic) provoacă hemoragii în sistemul digestiv şi este potenţial mortală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite