Captiv în infernul taliban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost eliberat, jurnalistul italian şi-a povestit calvarul După două săptămâni în care a fost sechestrat de talibanii din sudul Afganistanului, jurnalistul cotidianului italian

După ce a fost eliberat, jurnalistul italian şi-a povestit calvarul

După două săptămâni în care a fost sechestrat de talibanii din sudul Afganistanului, jurnalistul cotidianului italian "La Repubblica", Daniele Mastrogiacomo, a fost eliberat. Coşmarul s-a terminat marţi după-amiază, când reporterul a sosit la spitalul din Lashkar-gah, îmbrăcat într-o tunică verde închis şi cu un turban bej pe cap. "Sunt bine", au fost primele cuvinte ale lui Daniele.

Potrivit unor surse afgane, în schimbul punerii în libertate a lui Mastrogiacomo, au fost eliberaţi cinci lideri talibani. Aceleaşi surse spun că nu a existat un preţ de răscumpărare pentru ostatic. După ce guvernul afgan a confirmat că liderii au fost "schimbaţi" cu Mastrogiacomo, a anunţat că "a fost vorba de o măsură extraordinară care nu se va mai repeta în viitor". Jurnalistul italian a fost răpit de terorişti, care susţineau că este spion. Pentru a nu fi descoperit de forţele NATO, el a fost dus în fiecare zi în alt loc de detenţie. După eliberare, primele cuvinte ale lui Daniele au fost: "Am văzut cum mi-au decapitat şoferul. A fost groaznic. Comandantul lor i-a spus că, în numele islamului, îl condamnă la moarte". Reporterul a fost pus în genunchi, cu mâinile legate la spate, cu o bentiţă care nu era bine pusă pe ochi, aşa că a văzut cumplitul "spectacol" al execuţiei.

"Daniele, amore mio"

O dată eliberat, Mastrogiacomo l-a sunat pe directorul său de la cotidianul "La Repubblica". După primele momente de emoţie, acesta i-a spus: "A fost cel mai impresionant telefon pe care l-am primit vreodată, dar acum trebuie să vorbeşti cu o persoană mult mai importantă". Şi i-a dat-o la telefon pe soţia sa, Luisella, care, cu vocea înlăcrimată, nu i-a putut spune decât: "Daniele, amore mio". Apoi ea i-a povestit că a ştiut de toate zilele lui de coşmar, de faptul că a fost mereu încătuşat şi că mânca doar ce apuca… Luisella şi-a liniştit soţul în privinţa celor doi copii (Michele şi Alice, născuţi din prima căsătorie a jurnalistului), pe care urma să-i anunţe imediat de eliberarea tatălui. Tulburător este şi modul în care colegii lui Mastrogiacomo au verificat ştirea că a fost răpit de talibani. Iniţial, ei au crezut că ar putea fi o "intoxicaţie". Cei doi soţi îşi doreau o fetiţă, căreia să-i pună numele Antaya. "La Repubblica" a folosit acest nume drept "cod de recunoaştere" în mesajele schimbate cu teroriştii. La întrebarea Luisellei referitoare la numele viitoarei lor fetiţe, ziarul a primit răspunsul "Antaya", ceea ce a spulberat orice dubiu că ştirea despre răpire ar fi putut fi o farsă. La puţine ore de la eliberarea lui Mastrogiacomo, premierul italian Romano Prodi a răsuflat uşurat şi a mărturisit că au existat momente în care i-a fost teamă de tot ceea ce ar fi putut fi mai rău.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite