Capitalismul în criză provoacă deriva stângii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capitalismul  în criză provoacă deriva stângii
Capitalismul în criză provoacă deriva stângii

Socialiştii pierd încrederea şi voturile alegătorilor, în plin moment de cumpănă al valorilor capitaliste. Alegerile generale de duminică din Germania şi Portugalia au confirmat declinul stângii europene, care se confruntă cu lipsa unor lideri charismatici.

Problemele stângii europene au început cu mult înaintea crizei financiare, care însă, în mod contradictoriu, le-a adâncit. În plin discurs referitor la întoarcerea la un stat puternic, apt să controleze şi să sancţioneze excesele economiei de piaţă, socialiştii, „duşmani” ai capitalismului şi apărători ai drepturilor muncitorilor, sunt într-o derută ce pare a nu se mai termina.

Explicaţiile pentru acest paradox sunt numeroase. În primul rând, „criza” social-democraţilor a început odată cu ieşirea din scenă a liderilor carismatici, precum foştii cancelari germani Helmut Schmidt şi Gerhard Schröder, ex-premierul britanic Tony Blair sau fostul preşedinte francez François Mitterrand, scrie “Reuters”. 

Lipsa de adaptare

O altă explicaţie este aceea că alegătorii le-au reproşat partidelor de centru-stânga faptul că au acceptat globalizarea şi liberalizarea pieţelor fără să ţină cont de aspectele negative.

În plus, partidele europene de dreapta au preluat multe idei din programul stângii: bunăstarea socială, sisteme de sănătate de stat, renunţarea la unele prerogative naţionale în favoarea UE. Au preluat aceste idei, promiţând să le pună mult mai eficient în practică, în timp ce au mizat în continuare pe scăderea taxelor şi înăsprirea reglementărilor din sectorul financiar.

De partea cealaltă, socialiştii nu au reuşit să se adapteze la schimbare. “Când lideri de dreapta, precum Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel, condamnă excesele modelului capitalismului anglo-saxon şi laudă puterea protectoare a statului, ei folosesc idei socialiste”, consideră istoricul Michel Winock, de la Institutul pentru Studii Politice din Paris, citat de “The New York Times”.

Zidul din creier

După retragerea carismaticului Gerhard Schröder, politicianul care a pus capăt erei Kohl, Partidul Social-Democrat (SPD) nu a mai găsit un lider capabil să comunice maselor.

Candidatul pentru postul de cancelar, Frank-Walter Steinmeier, a făcut eforturi zadarnice pentru a i se şterge emblema de technocrat. De vină pentru cel mai prost rezultat din istoria recentă a SPD este şi incapacitatea formaţiunii de a atrage electoral din fosta RDG. În timp ce Partidul Creştin-Democrat a pătruns încet-încep în Est, SPD nu a încercat niciodată să discute cu post-comuniştii. Lucru pe care l-a făcut Die Linke, câştigând în doi ani 11,9 procente.

Lupta fratricidă a doamnelor

Socialiştii francezi stau şi mai prost. Întrebat în vară dacă Partidul Socialist este pe moarte, scriitorul şi jurnalistul Bernard-Henri Lévy a răspuns sec: „A murit deja. Nimeni nu îndrăzneşte să o spună, dar toţi ştiu”. După ce în 2007 a fost învinsă de Nicolas Sarkozy în cursa prezidenţială, Ségolène Royal era cât pe ce să piardă şi şefia partidului, în favoarea lui Martine Aubry. De atunci, lupta fratricidă a celor două doamne a slăbit şi mai mult partidul.  

Avertismentul europarlamentarelor

Partidele socialiste au eşuat în Franţa, Italia şi în Spania. Urmează Marea Britanie, notează „Tagespiegel”.

Potrivit ultimului sondaj, publicat ieri de BBC, pentru prima dată în istorie, laburiştii premierului Gordon Brown se clasează pe poziţia a treia, în intenţiile de vot (24%), după conservatori (36%) şi liberal-democraţi (25%). De altfel, dezastrul laburiştilor se prefigura încă de la europarlamentarele din iulie, unde au fost sancţionaţi sever pentru afacerea decontărilor scandaloase ale parlamentarilor britanici.

Europarlamentarele au tras un semnal de alarmă şi pentru socialiştii olandezi şi austrieci, care au pierdut mandate preţioase, pe fondul revirimentului formaţiunilor de extremă-dreapta. În Portugalia, socialiştii au pierdut duminică majoritatea absolută, în timp ce în Spania i-a salvat doar opoziţia faţă de războaiele din Irak şi Afganistan.

Estul, la dreapta

Situaţia socialiştilor nu e deloc pe roze nici în fostele ţări comuniste. Partidul Socialist Ungar nu e cotat prea bine în sondaje pentru alegerile din 2010, în timp ce bulgarii tocmai i-au aruncat pe socialişti în opoziţie. Doar Slovenia şi Grecia sunt conduse de partide de stânga, iar în România şi Slovacia socialiştii fac parte din coaliţii guvernamentale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite