Portugalia: Parchetul clasează ancheta privind zborurile secrete ale CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiţia portugheză a decis să claseze ancheta privind presupusul tranzit pe teritoriul portughez al avioanelor CIA care transportau deţinuţi bănuiţi de terorism în perioada iulie 2005-decembrie 2007. Anunţul a fost făcut de surse din cadrul parchetului portughez, citate de AFP.

Mai citeşte:
Obama scade în popularitate: Americanii nu vor închiderea Guantanamo
UE a aprobat acordul cu SUA pentru găzduirea de deţinuţi de la Guantanamo
Guantanamo, viaţa din interiorul celei mai controversate închisori

"Pentru Ministerul Public, procedura este clasată
", a informat biroul procurorului general, confirmând informaţiile furnizate de presa portugheză, transmite Agerpres.

Cotidianul Publico a scris la începutul lunii iunie că parchetul a clasat cazul. Publicaţia a scris că teritoriul portughez a fost într-adevăr tranzitat de zboruri ale CIA, dar nu a putut preciza dacă pe pistele aeroporturilor portugheze au fost transportaţi deţinuţi cu cătuşe la mâini.

Guvernul portughez a afirmat în mai multe rânduri că a efectuat cercetări asupra utilizării spaţiului său aerian de către avioane ale CIA în perioada evocată şi că nu a descoperit că a fost comisă vreo ilegalitate.

Parlamentul European a cerut Portugaliei să-şi continue cercetările. Un raport al comisiei de anchetă a Parlamentului European arată că 1.245 de zboruri ale CIA au tranzitat spaţiul aerian european, enumerând nu mai puţin de 14 ţări. Deţinunţii aveau drept destinaţie finală centrul de detenţie de la Guantanamo.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite