CE nu va sancţiona Franţa pentru expulzarea rromilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expulzările rromilor au condus Franţa la un conflict cu Executivul european Foto: Mircea Păun
Expulzările rromilor au condus Franţa la un conflict cu Executivul european Foto: Mircea Păun

Comisia Europeană a renunţat la sancţionarea disciplinară a Franţei pentru expulzarea cetăţenilor de etnie romă, după ce Parisul a  dat garanţii că va modifica legislaţia, relatează AFP.

După ce anterior a comparat politica Franţei referitor la expulzarea rromilor cu cea efectuată de Germania Nazistă, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a anunţat că va cere Comisiei Europene să renunţe la procedura de infringement împotriva Franţei.

Potrivit unor surse citate de AFP, Reding consideră "suficiente" garanţiile aduse la sfârşitul săptămânii trecute de Paris, la cererea Bruxelles-ului, pentru modificarea legislaţiei sale naţionale cu privire la libera circulaţie a cetăţenilor europeni, în conformitate cu directiva UE din 2004.

Textul din 2004 impune garanţii procedurale stricte pentru cetăţenii repatriaţi, cum a fost cazul romilor români şi bulgari care au fost nevoiţi să părăsească Franţa începând din august.

Sursa citată mai spune că Reding ar intenţiona însă să îşi continue ancheta pe un alt plan şi anume cel al suspiciunilor de discriminare a rromilor în timpul expulzărilor din august.

Totuşi, în această privinţă nu a fost invocată nicio ameninţare cu procedura de infringement, iar intenţia CE este de a aplana conflictul.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite