CEDO a condamnat R.Moldova în cazul torturării unui student

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova a fost astăzi condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru câ în 2000 a bătut şi torturat un tânăr, într-un comisariat din Chişinău, relatează AFP.

Aurel Pădureţ a fost arestat în 31 martie 2000, de la domiciului său, apoi transportat la comisariat, în urma unui denunţ privind participarea la un furt. Justiţia nu a reţinut în final nicio acuzaţie împotriva lui în acest dosar. La momentul reţinerii, el era student.

Tânărul, născut în 1979, afirmă că a fost lovit cu picioarele şi pumnii în ziua arestării, suspendat de o bară de metal cu mânile şi picioarele legate la spate (tortură prezentată drept "spânzurarea palestiniană") şi i s-a introdus de mai multe ori o sticlă în anus. În urma acestor rele tratamente, el a depus plângere împotriva presupuşilor torţionari, dintre care doi au fost identificaţi, deschizând calea unei lungi proceduri judiciare.

În 2002, cei doi poliţişti au fost condamnaţi la doi ani de închisoare, dintre care un an cu suspendare. Unul dintre cei doi poliţişti a decedat în august 2004, iar celălalt a fost din nou condamnat în decembrie 2005 pentru "violenţă", dar nu şi-a executat pedeapsa din cauza prescrierii faptei. Un al treilea bărbat, neidentificat, care a fost prezent la "interogatoriu", nu a fost niciodată chestionat.

Reclamantul va primi 20.000 de euro drept despăgubiri morale şi 1.650 de euro pentru cheltuielile de judecată.

CEDO a mai condamnat, în octombrie 2009, Republica Moldova pentru tratamente inumane şi degradante aplicate unor cetăţeni moldoveni în timpul arestului preventiv.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite