CE: România a luat măsuri eficiente pentru corectarea deficitului bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joaquin Almunia, comisar european pentru Concurenţă
Joaquin Almunia, comisar european pentru Concurenţă

România a luat măsuri eficiente pentru corectarea deficitului bugetar şi, având în vedere că recesiunea economică din 2009 a fost mai puternică decât se estimase iniţial, Bruxellesul propune extinderea cu un an a termenului limită pentru aducerea deficitului sub pragul de 3% din PIB, până în 2012, a concluzionat luni Comisia Europeană.

România a făcut eforturi serioase pentru a limita deteriorarea deficitului bugetar şi pentru a menţine stabilitatea macro-economică în ultimul an. Înrăutăţirea situaţiei economice de când au fost făcute recomandările iniţiale justifică extinderea termenului limită cu un an.

Dar efortul de consolidare trebuie să continue, conform condiţiilor ataşate programului de asistenţă financiară multilaterală, pentru a asigura corectarea deficitului până în 2012, a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Joaquin Almunia într-un comunicat de presă.

Consiliul a aprobat, în iulie 2009, o propunere a Comisiei de începere a procedurii de deficit excesiv pentru România, pe baza unui deficit de peste 3% din PIB în 2008 şi a recomandat corectarea deficitului sub 3% până cel târziu în 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen limită data de 7 ianuarie 2010 pentru luarea de măsuri efective.

România a redus cheltuielile cu salariile în sectorul public şi a diminuat cheltuielile publice pe bunuri şi servicii în 2009, apreciază Comisia.

Bugetul pe 2010 include un pachet de măsuri privind reducerea cheltuielilor cu aproximativ 2% din PIB şi mărirea veniturilor cu aproximativ 0,5% din PIB. O lege a responsabilităţii fiscale care introduce un cadru fiscal obligatoriu pe termen mediu a fost trimisă Parlamentului pentru adoptare.

Se poate concluziona că România a luat măsuri efective, aşa cum a fost cerut în recomandare, se mai arată în comunicatul Comisiei.

România a suferit o recesiune estimată la 7% în 2009, comparativ cu o recesiune de 4% prevăzută în estimările Comisiei din primăvara lui 2009, datorită unei scăderi importante a exporturilor şi a unei reduceri a cererii interne cauzate de criza economica şi financiară la nivel global, se mai arată în recomandarea executivului comunitar.

Acum se previzionează că deficitul bugetar pe 2009 va atinge 7,8% din PIB. Bugetul pe 2010 prevede o ţintă de deficit de 5,9%.

Pactul de Stabilitate şi Creştere Economică prevede ca, în cazurile în care recomandările au fost respectate, dar situaţia economică se deteriorează în mod semnificativ, fără ca acest lucru să ţină de controlul ţării respective, Consiliul poate revizui recomandările şi termenul limită pentru corectarea deficitului excesiv. Astfel, Comisia recomandă ca termenul limită să fie extins cu un an, până în 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite