CE se interesează dacă "Prima Casă" ajută oamenii sau băncile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CE se interesează dacă "Prima Casă" ajută oamenii sau băncile
CE se interesează dacă "Prima Casă" ajută oamenii sau băncile

Comisia Europeană a cerut Consiliului Concurenţei informaţii despre programul "Prima Casă" care să demonstreze că acesta este un ajutor social, şi nu unul de stat.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat că,  la începutul acestei săptămâni, a primit informarea de la Comisia Europeană, iar comunicarea Ministerului Finanţelor cu Bruxelles-ul se realizează prin Consiliul Concurenţei.

"CE doreşte doar informaţii privind programul care să ateste că acesta nu este ajutor de stat, ci ajutor social. Cu alte cuvinte, că statul nu ajută băncile, ci oamenii", a spus Chiriţoiu, citat de NewsIn. După părerea lui, programul guvernamental "are un pronunţat caracter social".

Purtătorul de cuvânt al CE, Jonathan Todd, a afirmat că Executivul UE a contactat autorităţile române în legătură cu programul de finanţare "Prima Casă" pentru a verifica dacă ajutorul de stat respectă regulile UE privind concurenţa.

"Comisia este în contact cu autorităţile române, solicitând mai multe informaţii", a spus purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru concurenţă, refuzând însă să facă orice comentarii suplimentare cu privire la programul Prima Casă.

Consiliul Concurenţei a precizat astăzi, printr-un comunicat, că autorităţile române pregătesc informaţiile referitoare la instituirea programului de garanţii pentru creditele persoanelor care doresc să cumpere locuinţe prin programul Prima Casă, elaborarea răspunsului realizându-se "în conformitate cu precedurile de rutină în relaţia cu forul comunitar".

"Solicitarea Comisiei vizează o prezentare generală a Programului Prima Casă necesară pentru realizarea unei analize preliminare în baza reglementărilor în domeniul ajutorului de stat, întrucât forul comunitar este singura autoritate competentă să se pronunţe în acest domeniu", se spune în comunicat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite