Guvernul bulgar actual consideră raportul CE un succes, cel viitor îl califică drept critic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul ministru bulgar de interne, Ţvetan Ţvetanov, a declarat miercuri că raportului Comisiei Europene privind justiţia din Bulgaria este critic, dar obiectiv, scrie Sofia News Agency, citată de NewsIn. În schimb, ministrul pentru afaceri externe din guvernul actual crede că raportul marchează un imens pas înainte.

Ţvetanov a dat asigurări că viitorul guvern va ţine cont de toate recomandările din raport. Lider al grupului parlamentar al partidului de dreapta GERB, el a subliniat şi necesitatea de analizare a activităţii Agenţiei de Stat pentru Securitatea Naţională (DANS), care nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. Agenţia trebuie să îşi continue activitatea, dar este nevoie de o cooperare între Ministerul de Interne şi DANS, care în prezent lipseşte, potrivit viitorului ministru.

De asemenea GERB vrea înfiinţarea unor organisme speciale pentru a se ocupa de crima organizată şi de corupţia la nivel înalt, a adăugat Ţvetanov, precizând că noul guvern este dispus să urmărească în justiţie persoane de la putere care se fac vinovate de abuz de putere.

La polul opus, ministrul pentru afaceri europene în exerciţiu consideră că raportul, care nu cere activarea clauzei de salvgardare, marchează un pas imens înainte. "Este important să nu fim euforici, deoarece criticile din raport sunt bine fondate", a subliniat Ghergana Pasi. "Nu am avut niciodată îndoieli că a identifica o problemă reprezintă o scurtătură către soluţionarea ei. Progresul Bulgariei a fost recunoscut şi evaluat corect", a adăugat ea.

Raportul CE care evaluează progresele Bulgariei, ţară supusă, ca şi România, Mecanismului de Verificare şi Cooperare, subliniază că autorităţile de la Sofia nu au lansat încă o reformă profundă a justiţiei şi nu au dat dovadă până în prezent de voinţa politică pentru a face acest lucru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite