Franţa şi Germania îl vor în continuare pe Barroso în fruntea CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa şi Germania vor susţine "fără nicio ambiguitate" candidatura lui Jose Manuel Barroso pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, a declarat joi preşedintele Nicolas Sarkozy, după o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, informează AFP.

"Vom susţine candidatura lui Barroso, fără ambiguitate", a spus Sarkozy, într-o conferinţă comună cu Merkel. "Am cerut să-şi precizeze intenţiile înainte de un al doilea mandat. (...) Datoria sa este să-i protejeze pe europeni", a adăugat el.

"Vrem, de asemenea, să vorbească şi despre programul său", a spus Angela Merkel, precizând că-.şi va da acordul pentru realegerea lui Barroso "încă din iuilie, dacă Parlamentul European doreşte".

Barroso, al cărui mandat se încheie în noiembrie, se opune amânării numirii sale până după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Franţa şi Germania preferă, însă, o simplă susţinere de principiu pentru Barroso la summitul de săptămâna viitoare.

Miercuri, Barroso a cerut să fie numit fără întârziere, în baza Tratatului de la Nisa, aflat în vigoare în prezent. "Consiliul şi Parlamentul European trebuie să ia această decizie, fireşte în baza tratatului european, iar tratatul în vigoare acum este cel de la Nisa", a spus el. "Deciziile luate în UE trebuie să respecte în toate cazurile tratatul în vigoare", a subliniat Barroso.

Aplicarea strictă a Tratatului de la Nisa presupune ca liderii europeni să-şi desemneze candidatul oficial încă de la summitul din 18-19 iunie, a explicat Barroso. Şefii de state şi de guverne sunt cei care trebuie să desemneze ocupantul acestui post, înainte ca alegerea să fie prezentată Parlamentului European.

Tratatul de la Lisabona, asupra căruia este prevăzut un referendum în octombrie în Irlanda, prevede o supleţe mai mare pentru instituţiile europene, mai ales pentru CE.

"Parlamentul European a fost ales în baza Tratatului de la Nisa, nu în baza altuia. Deci trebuie să respectăm tratatele în vigoare, nu putem lua o decizie în baza unui tratat care încă nu a fost aprobat, ar fi ceva antidemocratic", a mai spus Barroso.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite