Barroso are toate atuurile de partea sa pentru a obţine un al doilea mandat la preşedinţia CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De acum înainte, Europa le datorează alegătorilor să arate încă odată că îşi poate ţine promisiunile, a spus Emanuel Barroso, referindu-se la faptul că în acest moment, calea este liberă pentru ca liderii europeni să îi ceară portughezului să prezinte o nouă echipă, cerere care îi va făcută la summitul de la Bruxelles de săptămâna viitoare., comentează Euobserver.

CITIŢI ŞI:

Reuters: Consecinţele victoriei dreptei în alegerile pentru Parlamentul European


Barroso are toate atuurile de partea sa. Nu numai că partidul său a avut un scor bun la alegerile europene din Portugalia, dar forţele de centru-dreapta sunt câştigătoare clare ale alegerilor la nivel european. Mai mult, socialiştii, care i-ar fi putut contesta candidatura, au fost perdanţii scrutinului şi nu au reuşit să prezinte un candidat.

Europenii au optat în număr mare pentru partidele de centru-dreapta, în reacţie la criza economică. Social-democraţii nu au reuşit să îi convingă pe cetăţeni - presaţi de criza economică, şomaj şi problemele sociale tot mai mari - că le pot oferi soluţii. Rezultatele generale par totuşi să fie mai degrabă suma celor 27 de scrutine naţionale, decât un proces european real, comentează Euobserver. În multe ţări, scrutinul european a luat alura unui vot de încredere pentru guvernul naţional în exerciţiu, informează NewsIn.

Extrema-dreaptă a avut rezultate foarte bune în ţări ca Olanda şi Austria. În Marea Britanie, Partidul Naţional Britanic a intrat în Parlamentul European pentru prima oară, obţinând două locuri. Dar în acelaşi timp, alegătorii polonezi au respins extrema-dreaptă.

Verzii au avut în general rezultate foarte bine, în timp ce euroscepticii au avut rezultate împărţite. Partidul Independenţa Marii Britanii (UKIP), care susţine retragerea din UE, a avut cel mai bun scor electoral din istorie, obţinând mai multe voturi decât laburiştii, în timp ce ţările nordice au ignorat mişcările antieuropene. În ansamblu, tabăra euroscepticilor a luat o orientare mai de dreapta.

Pentru Libertas, noul partid paneuropean şi împotriva Tratatului de la Lisabona, alegerile s-au dovedit a fi un eşec. Liderul partidului, Declan Ganley, nu pare în măsură să obţină un mandat. Campania sa a fost construită pe cele mai moderne tehnici new media, dar nu a fost eficientă în Irlanda agricolă, unde politicienii sunt încă aleşi după campanii din uşă în uşă. Dacă eşecul lui Ganley se confirmă, al doilea referendum asupra Tratatului de la Lisabona din Irlanda, în octombrie, pare o sarcină mult mai uşoară. Probleme însă mai pot apărea dacă guvernul laburist al lui Gordon Brown cade şi conservatorii, presaţi să dea o poziţie mai fermă ţării în UE, preiau puterea înainte de aprobarea tratatului, mai scrie publicaţia europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite