Bust al lui Horthy, dezvelit într-un sat din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miklos Horthy
Miklos Horthy

Bustul în piatră al unuia dintre personajele cele mai contestate din istoria Ungariei, fostul regent Miklos Horthy (1920-1944), aliat al lui Adolf Hitler, a fost dezvelit sâmbătă la Csókakő, un sat cu 1.300 de locuitori situat la circa 60 de kilometri vest de Budapesta, potrivit AFP.

"Horthy ne-a arătat drumul", a declarat primarul localităţii, György Fűrész. "Această ţară era destrămată o dată în plus, astfel că pentru el una dintre priorităţi a fost să asigure unitatea ţării", a continuat edilul în faţa celor aproximativ 800 de participanţi, printre care unii agitau drapele sau purtau tricouri cu harta Ungariei Mari, relatează Agerpres.

Pentru aceşti simpatizanţi, Horthy este cel care a redat mândria unei ţări dezmembrate în 1920 ca urmare a Tratatului de la Trianon şi care a dat dovadă de patriotism după confruntările sângeroase din perioada efemerei Republici Ungare a Sfaturilor (1919), susţinută de Rusia sovietică.

Adversarii săi insistă asupra faptului că Miklos Horthy, care s-a alăturat în 1941 Axei Roma-Berlin-Tokyo, se face vinovat de moartea a mii de unguri de naţionalitate evreiască şi rromă prin introducerea unor legi antisemite şi rasiste.

O serie de evenimente recente prin care se urmăreşte reabilitarea fostul regent a provocat o dezbatere publică în legătură cu reapariţia "cultului lui Horthy" ce depăşeşte cercurile de extremă-dreapta cu sprijinul personal al unor personalităţi apropiate guvernului.

La începutul lunii mai, doi deputaţi ai FIDESZ, partidul premierului conservator Viktor Orban, au participat la un bal organizat pentru strângerea de fonduri în vederea ridicării unei statui a lui Horthy la Budapesta.

Contestatarii acuză guvernul că face apel la sentimentele naţionaliste şi reinterpretează istoria pentru a atrage voturile electoratului formaţiunii de extremă-dreapta Jobbik, bine reprezentată în zonele rurale.

Într-un interviu ce urmează să apară duminică în paginile cotidianului austriac Die Presse, Viktor Orban s-a ferit să afirme despre Horthy că a fost un dictator. În legătură cu numeroasele evenimente organizate în memoria acestuia, premierul a declarat că "deciziile aparţin exclusiv comunităţilor locale".

Alte trei sate din Ungaria l-au sărbătorit recent pe Miklos Horthy, dând numele său unui parc, ridicând o statuie din lemn în mărime naturală ori restabilind o placă de marmură în onoarea sa pe zidul unei şcoli de unde fusese demontată în 1947.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite