Bush, la ultima misiune în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Casa Albă încă mai speră într-un acord de pace israeliano-palestinian La patru luni de la primul turneu efectuat în Orientul Mijlociu în cei şapte ani de mandat,

Liderul de la Casa Albă încă mai speră într-un acord de pace israeliano-palestinian

La patru luni de la primul turneu efectuat în Orientul Mijlociu în cei şapte ani de mandat, preşedintele George W. Bush a revenit în regiunea măcinată de violenţe.

Liderul de la Casa Albă a sosit ieri în Israel pentru o vizită de trei zile, pe parcursul căreia va lua parte la festivităţile ce marchează împlinirea a 60 de ani de la crearea statului evreu şi va face un ultim efort pentru un acord de pace israeliano-palestinian.

După ce a lăudat alianţa dintre Statele Unite şi Israel în faţa "teroriştilor şi tiranilor", preşedintele Bush s-a întâlnit cu premierul Ehud Olmert şi cu preşedintele Shimon Peres. Aflat pentru a doua oară în Israel, Bush încearcă să obţină promisiuni concrete că înainte de sfârşitul acestui an se va încheia un acord de pace în vederea formării unui stat palestinian.

Premierul israelian Ehud Olmert şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, au ajuns la un acord în acest sens anul trecut, la conferinţa de la Annapolis. De atunci însă, negocierile au rămas blocate din cauza proiectelor de extindere a coloniilor evreieşti din Cisiordania şi a violenţelor din Fâşia Gaza, controlată de mişcarea radicală Hamas.

Eforturi într-o perioadă nefavorabilă

Cel de-al doilea turneu al preşedintelui Bush în Orientul Mijlociu are loc în condiţiile în care premierul Ehud Olmert este vizat de un scandal de corupţie care l-ar putea împinge la demisie, iar Libanul vecin este cuprins de tensiuni şi violenţe.

La rândul său, Bush este acuzat că a început prea târziu să dea atenţia cuvenită Orientului Mijlociu, iar prima sa vizită, din ianuarie, în regiune nu a dat prea multe rezultate. De această dată, liderul de la Casa Albă nu se va deplasa în teritoriile palestiniene, ci va avea convorbiri cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, sâmbătă, în staţiunea Sharm El-Sheikh.

Tot în Egipt, Bush va avea şi o întrevedere cu premierul libanez Fouad Siniora. Preşedintele SUA va face vineri o escală în Arabia Saudită, încercând să-l convingă pe regele Abdallah să intervină pentru scăderea preţului-record la petrol.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite