Bush nu poate ataca Iranul fără permisiunea Congresului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de congresmeni, democraţi şi republicani, din Camera Reprezentanţilor, au adoptat, joi, o rezoluţie, potrivit căreia se interzice orice atac american împotriva Iranului fără

Un grup de congresmeni, democraţi şi republicani, din Camera Reprezentanţilor, au adoptat, joi, o rezoluţie, potrivit căreia se interzice orice atac american împotriva Iranului fără acordul Congresului. Acest demers a fost iniţiat de Walter Jones, congresmen republican de Carolina de Nord.

Congresmenul Walter Jones s-a alăturat, în 2005, democraţilor care cereau retragerea treptată a trupelor americane din Irak. Actualul demers a fost pus în practică după ce politicienii şi-au exprimat îngrijorarea că administraţia Bush ar putea declanşa un conflict armat cu Iranul.

Temerile au luat amploare după ce SUA a mai trimis un portavion în Golful Persic, iar Bush a dat asigurări arabilor că va depune eforturi pentru a limita influenţa Teheranului în regiune. Preşedintele american a declarat că vrea să pună capăt sprijinului acordat de Iran insurgenţilor irakieni.

Speranţa în democraţi

Rezoluţia ar putea avea efectul unei legi, dacă va fi aprobată de Camera Reprezentanţilor şi Senat şi va fi semnată de preşedintele Bush. Prevederile rezoluţiei pot fi eludate doar în cazul în care Iranul atacă SUA sau forţele sale armate, sau dacă un astfel de atac se dovedeşte iminent. Până acum, rezoluţia este semnată de numai 11 congresmeni din totalul de 435 de membri. Susţinătorii demersului legislativ speră ca liderii democraţi să supună rezoluţia votului Congresului, în lunile viitoare, posibil odată cu pachetul legislativ ce reglementează fondurile pentru războiul din Irak sau alte aspecte legate de acel conflict.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite