Bulgarii îşi aleg preşedintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulgarii au venit cu mic cu mare la vot
Bulgarii au venit cu mic cu mare la vot

Birourile de vot s-au deschis duminică în Bulgaria începând cu orele locale 06:00 pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care candidatul partidului GERB Rosen Plevneliev pleacă din postura de favorit. Urnele de vot se vor închide la orele locale 19:00, iar primele estimări ale instituturilor de sondaj ar urma să fie anunţate imediat după aceea. Primele rezultate oficiale sunt aşteptate în cursul nopţii.

În primul tur, desfăşurat la 23 octombrie, Rosen Plevneliev a obţinut 40,11% din sufragii, devansându-l cu mai mult de zece procente pe rivalul său socialist Ivailo Kalfin, care a obţinut 28,96%. Cu toate acestea, Ivailo Kalfin şi-a asigurat pentru turul secund sprijinul partidului minorităţii turce.

Candidata independentă Meglena Kuneva, fost comisar european, care s-a clasat pe poziţia a treia duminica trecută (14%), nu şi-a exprimat public opţiunea pentru unul dintre cei doi. Învingătorul în acest scrutin îi va succeda lui Gheorghi Părvanov, provenit din rândurile BSP, care nu mai poate fi reales după două mandate de cinci ani.

Turul doi şi pentru multe primării

Candidaţii partidului GERB au câştigat cele mai multe voturi şi în primul tur al alegerilor locale care a avut loc tot duminică trecută. Cu toate acestea, în peste două treimi din localităţile din Bulgaria noul primar va fi ales în cadrul unui balotaj care are loc simultan cu cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. În cea mai mare parte dintre oraşele din ţară balotajul se va disputa între candidaţii partidelor GERB şi BSP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite