Bulgaria va organiza un referendum cu privire la construirea unei noi centrale nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul bulgar a decis miercuri organizarea în următoarele trei luni a unui referendum cu privire la construcţia unei noi centrale nucleare, data exactă urmând a fi anunţată de preşedintele Rossen Plevneliev înainte de sfârşitul lui noiembrie, relatează AFP.

Bulgarii trebuie să răspundă la întrebarea: "Sunteţi de acord ca Bulgaria să dezvolte energia nucleară prin construirea unei noi centrale nucleare?". Din cei 119 parlamentari care au participat la vot (dintr-un total de 240 de deputaţi), 113 au aprobat întrebarea, iar şase au votat împotrivă, notează Mediafax.

Preşedintele Plevneliev trebuie să anunţe într-o lună data exactă a acestei consultări populare care trebuie să se desfăşoare înainte de sfârşitul lui ianuarie.

Acest prim referendum din istoria postcomunistă bulgară va avea loc din cauza dezbaterii asupra construcţiei sau nu a unei a doua centrale nucleare în Bulgaria la Belene (nord) chiar dacă întrebarea nu face referire directă la acest proiect.

Cu şase luni înainte de alegerile legislative, votul este un test pentru partidul de centru-dreapta GERB al premierului Boiko Borissov şi pentru opoziţia socialistă care a strâns aproape 540.000 de semnături pentru a solicita un referendum.

Guvernul a abandonat în martie - pentru a economisi bani - ideea construirii unei centrale la Belene dotată cu două reactoare ruse cu apă presurizată la 1.000 MW fiecare. Socialiştii consideră că proiectul aflat la un stadiu avansat, trebuie să fie realizat.

Referendumul ar trebui să relaxeze raporturile cu Moscova care ţine la acest proiect pentru a introduce reactoarele sale de nouă generaţie într-un ţară a Uniunii Europene. Rusia a anunţat că solicită un miliard de euro în compensaţii financiare Bulgariei.

Pentru ca întrebarea referendumului să fie validată, legea cere o participare egală sau superioară cu cea de la ultimele legislative din iunie 2009, la care au participat 4,35 milioane de alegători (adică 70 la sută din cei 6,2 milioane de înscrişi pe liste).

Bulgarii sunt în general favorabili energiei nucleare. Conform unui sondaj recent al institutului MBMD, 38 la sută sunt pentru construcţia centralei de la Belene, 28 la sută se opun, iar restul nu se pronunţă.

Numeroşi analişti consideră că întrebarea, care evocă fără să menţioneze explicit proiectul Belene, este prea specializată şi că bulgarilor le lipsesc informaţii cruciale cu privire la costul construcţiei şi al electricităţii, precum şi despre identitatea investitorului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite