Bulgaria nu mai e cel mai sărac stat european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria a reuşit să nu mai fie lanterna roşie a Uniunii Europene în clasamentul sărăciei, predând ştafeta Letoniei. România a rămas şi în 2008 pe penultimul loc, potrivit biroului de statistică Eurostat.

Ţara cu cei mai mulţi cetăţeni aflaţi pe punctul de a trece sub pragul sărăciei este Letonia (26%), urmată de România (23%) şi Bulgaria (21%). La polul opus, statele cu cele mai scăzute rate sunt Cehia (9%), Olanda şi Slovacia (11%). Grecia şi Spania, grav lovite de criza financiară se află foarte aproape de Bulgaria, cu 20%, media sărăciei în UE fiind de 17%.

Unul din cinci copii europeni este ameninţat de sărăcie, iar riscul cel mai mare se înregistrează la copiii din România (33%). Românii sunt codaşi şi în ceea ce priveşte posibilitatea de a-şi permite o săptămână de vacanţă pe an. 76% din români şi 59% din bulgari nu pot să-şi permită o vacanţă de o săptămână pe an (faţă de 37% în UE), se mai arată în raportul Eurostat.

Conform criteriilor Eurostat, oamenii care trăiesc într-o sărăcie relativă sunt cei care supravieţuiesc cu mai puţin de 60% din venitul mediu pentru ţara respectivă. Acest venit mediu diferă mult de la ţară la ţară, la fel şi pragul sărăciei.

De remarcat că România a înregistrat performanţe atât de slabe în contextul unui an cu boom economic. Experţii apreciază că situaţia s-ar putea înrăutăţi dramatic în 2009, în condiţiile în care România a înregistrat un declin economic de aproape două ori mai mare decât media europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite