Mitropoliţii de azi ai Bulgariei, foşti turnători ai ,,securităţii"! Luptau împotriva diversiunii ideologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

11 dintre cei 15 mitropoliţi ai Bulgariei au colaborat cu poliţia politică comunistă. Anunţul a fost făcut de o comisie responsabilă cu deschiderea arhivelor serviciilor secrete

Unsprezece din cei 15 mitropoliţi actuali ai Bisericii creştin ortodoxe la care aderă tradiţional peste 80 la sută dintre bulgari au fost colaboratori ai departamentului de ,,luptă împotriva diversiunii ideologice", arată un raport al comisiei de studiere a arhivelor serviciilor secrete comuniste.

Spovedanie atent ascultată

Regimul comunist din Bulgaria supraveghea credincioşii, care dacă nu erau atenţi ce spun la spovedanie puteau avea probleme în cariera profesională. Printre turnători nu figurează şi patriarhul Bulgariei.

Fără consecinţe legale

Deşi dezvăluirea comisiei speciale are doar valoare morală, fără urmări legale pentru persoanele vizate, ea riscă să reaprindă rivalităţile din cadrul Bisericii ortodoxe care se gândeşte la succesiunea liderului Bisericii, patriarhul Maxim în vârstă de 97 de ani.

Turnătorii n-au religie

Comisia a mai anunţat că şi muftiul Mustafa Alich Hadji, fostul muftiu Nedim Guendjev şi alţi un episcop catolic au fost turnătorii poliţiei politice bulgare înainte de 1989.

Din 2007 până astăzi au mai fost devoalaţi foşti colaboratori ai securităţii în rândul diplomaţilor şi politicienilor bulgari, dar cei mai mulţi nu şi-au pierdut postul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite