Bulgaria se alătură scutului antirachetă, pentru că se teme de capacităţile militare ale Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temerile Bulgariei cu privire la dotările Iranului în domeniul rachetelor sunt cruciale în ceea ce priveşte decizia sa de a adera la apărarea antirachetă a SUA în Europa, a declarat ministrul Apărării, Anyu Angelov.

"Suntem cel mai interesat stat din Europa în crearea unui scut antirachetă, pentru că ne aflăm în cea mai ameninţată regiune - suntem în raza rachetelor balistice, a rachetelor balistice cu raza medie, precum cele folosite de ţările din Oriectul Mijlociu", a spus Angelov, citat de Novinite.

"Nu este un secret că Iranul a efectuat deja teste cu rachetele Shahab-3, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri. Prin urmare, dacă trasezi un cerc în jurul potenţialului loc de lansare din Iran, se poate vedea că majoritatea teritoriului bulgar este în raza rachetelor lor.

Bulgaria participă activ la discutii şi la realizarea tuturor paşilor legaţi de stabilirea unui sistem de apărare antirachetă NATO", a adăugat ministrul Apărării.

Cu toate acestea, el a explicat că este prea devreme pentru a spune dacă sistemul va funcţiona şi despre ce parametri tehnici este vorba. Ministrul a spus clar că, cel mai probabil, Bulgaria va găzdui elemente ale scutului american.

"Nu se pune problema să găzduim interceptorii, pentru că România şi-a declarat deja disponibilitatea de a-i găzdui şi are deja un acord cu SUA. Deci interceptorii nu se vor afla în Bulgaria, dar noi putem găzdui elemente auxiliare ale scutului.

Totuşi, lucrurile vor fi clare după evaluările din discuţiile experţilor şi numai după ce NATO ia o decizie politică de a adopta apărarea antirachetă ca propriul proiect, ceea ce probabil se va întâmpla la Summitul din noiembrie", a spus Angelov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite