Bulgaria: Bobi Ţankov, urmaşul controversatului jurnalist Georgi Stoev, a fost ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bobi Ţankov a fost urmaşul lui Georgi Stoev
Bobi Ţankov a fost urmaşul lui Georgi Stoev

Controversatul jurnalist bulgar Bobi Ţankov a fos asasinat astăzi de două persoane neidentificate, pe un bulevard central al Sofiei, relatează presa bulgară.

Doi necunoscuţi au tras cinci gloanţe, în jurul orei 12.30,  în Ţankov şi alte câteva în bodyguarzii lui, după care au fugit de la faţa locului. Ţankov a murit, iar ceilalţi doi sunt răniţi şi au fost transportaţi la spital.

Ţankov, urmaşul lui Stoev

În vârstă de 30 de ani, Ţankov a fost moderator al unei emisiuni de radio. El călca pe urmele jurnalistului Georgi Stoev, cunoscut pentru reportajele sale despre mafia bulgară, prezentând dezvăluiri importante despre crima organizată. Stoev a fost împuşcat mortal în Sofia în 7 aprilie 2008. Mulţi au făcut deja o paralelă între asasinii lui Stoev şi cei ai lui Ţankov.

În noiembrie 2003, o bombă a explodat într-o clădire din centrul Sofiei, în faţa apartamentului părinţilor lui Ţankov. Familia se afla acasă, dar nimeni nu a fost rănit.

Ţankov ar fi avut legături cu o tentativă de asasinare asupra Vaniei Şervenkova, care a depus o plângere împotriva sa. Şervenkov susţinea că i-a dat jurnalistului 50.000 de leva pentru publicitate, dar Ţankov nu a transmis niciuna dintre reclamele la apala minerală produsă de Şervenkova.

În 2004, jurnalistul a fost rănit într-o tentativă de asasinat cu o bombă artizanală, tentativă comisă în faţa locunţei sale. În februarie 2006, jurnalistul a fost arestat pentru fraudă, iar aproape 100 de plângeri au fost depuse la poliţia economică de către cetăţeni care spuneau că jurnalistul le-a provocat pierderi financiare.

După moartea lui Stoev, Ţankov a fost cel care i-a luat locul în tabloidul Weekend, care se ocupă cu dezvăluiri senzaţionale despre lumea interlopă, dar şi despre politică şi showbiz. Ţankov susţinea că se întâlneşte cu reprezentanţi ai mafiei, de la care primeşte informaţii despre activităţile lumii interlope. El a scris două articole în care dezvăluia amănunte despre asasinarea a doi dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai lumii interlope - Gheorghi Iliev şi Konstantin Dimitrov, cunoscut sub porecla Samokovetsa. Ţankov susţinea că Iliev, ucis în 2005, a comandat asasinarea lui Konstantin Dimitrov în 2003. Iar Iliev ar fi fost ucis la comanda unui al reprezentant al lumii interlope despre care se crede că este mort, dar de fapt el trăieşte la Sofia, sub o identitate falsă.

În ultimii 10 ani în Bulgaria au fost înregistrate peste 150 de asasinate la comandă. În anul 2008 la Sofia a fost atacat şi ziaristul Ognean Stefanov, care a fost bătut cu cruzime de persoane mascate. Stefanov era cunoscut pentru articolele sale despre serviciile secrete şi legăturile lor cu lumea interlopă.

Premierul bulgar, aflat în apropierea locului asasinării lui Bobi Ţankov

Premierul bulgar Boiko Borisov se afla la doar o sută de metri de locul unde a fost ucis astăzi ziaristul Bobi Ţankov (30 de ani). La ora 12.30 când a fost comisa crima, Borisov era în Ministerul Sănătăţii, care se află la circa 100 de metri de locul asasinatului, relatează Agerpres.

Ministrul bulgar de interne, Ţvetan Ţvetanov, a calificat incidentul ca foarte neplăcut şi a spus că mai târziu va fi organizată o întâlnire de urgenţă la procurorul general. La faţa locului au ajuns procurorul general al Sofiei, Nikolai Kokinov şi secretarul general al Ministerului de Interne, Kalin Gheorghiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite