FOTO Bucureştiul, pe locul doi într-un clasament al celor mai „cool“ oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţ unei halbe de bere, proporţia studenţilor şi numărul cartierelor pline de viaţă ... Iată câteva criterii pe care le-a ales site-ul francez Slate.fr pentru a realiza un clasament al celor mai simpatice oraşe din Europa şi în care Bucureştiul s-a plasat pe locul doi.

Mass-media tot realizează diverse topuri: „Clasamentul celor mai agreabile oraşe", „clasamentul oraşelor unde este cel mai bine să studiezi", „clasamentul celor mai periculoase ţări"... etc.

În unul dintre ultimele astfel de topuri, a oraşelor unde este cel mai plăcut să trăieşti, realizat de Mercer, în noiembrie 2011, Viena s-a plasat pe primul loc, Lisabona pe locul 41, Varşovia pe 84, Parisul pe 30 şi Londra şi 38.

Top-ul Slate.fr ale celor mai „cool" oraşe

Dar problema unor astfel de clasamente este că au luat în calcul chestiuni reci, grave cum ar fi mediul politic, calitatea sistemului de educaţie, preţurile imobiliare etc. Slate.fr a decis să renunţe la această „criterii" şi a realizat o clasificarea proprie a celor mai „cool" oraşe unde poţi studia, iar pe primele locuri nu s-au situat cele mai vestite capitale sau oraşe europene, ci Lisabona, Bucureştiul, Praga , Vilnius şi Varşovia. (Click pe imagine pentru a vedea top-ul)

image


Lisabona

image

Oraşele fruntaşe din „topul Mercer" sunt pentru familiile tinere cu copii sau cupluri de pensionari care vor să se mute într-un oraş nou. Dar sunt şi oameni care sunt interesaţi să plece peste hotare într-un oraş cunoscut pentru viaţa sa de noapte şi nu pentru numărul creşelor sau a nivelului de poluare. Oraşul „cool" este unul perfect pentru tineri, plin de viaţă, dar nu la modul festivist, este locul unde să te poţi deplasa uşor, mai ales pe timp de noapte şi unde locuinţele, mâncarea şi alcoolul să fie ieftine, în viziunea Slate.fr.


Praga

image

Parisul şi Londra accesibile doar pentru tinerii cu bani

Pentru a realiza acest clasament, ziariştii de la Slate au luat în calcul 11 criterii, printre care preţul mediu al unei halbe de bere, proporţia studenţilor în totalul populaţiei, calitatea transportului public pe timp de noapte şi chiar legislaţia cu privire la consumul de cannabis.

În final, Slate.fr a selectat 24 de capitale europene, plus Barcelona şi Milano, renumite pentru viaţa lor de noapte. Apoi au realizat două tipuri de clasificare : primul atribuind o pondere relative apropiată ( de la 6 la 15%) pentru fiecare criteriu, şi o a doua pondere puţin mai mare unui criteriu esenţial : locuinţele (20 la sută).

În primul clasament, Lisabona a ieşit cel mai „cool" oraş din Europa, Parisul s-a situat abia pe locul 20.


Paris

image

Capitalele „noii Europe" , fruntaşe

Trei capitale din Europa de Est, Bucureşti, Praga şi Vilnius s-au clasat în urma capitalei portugheze. Deloc surprinzător, Madridul, Berlinul şi Barcelona, oraşe a căror reputaţie nu mai are nevoie de nici o reclamă, au ocupat locurile 9, 10 şi 12. Pe ultimele două locuri se află două oraşe nordice Oslo şi Stockholm.


Stockholm

Al doilea clasament are doar uşoare modificări, se schimbă câştigătorul, Varşovia urcând patru locuri. Parisul şi Londra au rezultate atât de slabe din cauza preţurilor, mai ales pentru locuinţe şi transport.

Succesul oraşele fruntaşe se bazează, potrivit Slate.fr, pe preţurile foarte accesibile la locuinţe deoarece călătoria nu costa mult, berea poate fi băută în cantităţi îndestulătoare fără a te ruina (o halbă de bere la Varşovia este mai puţin de 2 euro), iar distracţia într-un club nu este scumpă.

Un alt factor important, proporţia studenţilor: aceştia reprezintă un sfert din populaţia Lisabonei (24,3%), Bucureşti (24,1%) şi Varşovia (21,1%). Şi nu în ultimul rând, aceste oraşe sunt „cool" şi pentru că sunt pline de viaţă şi oferă patru, cinci cartiere uşor de identificat, cunoscute pentru animaţia lor seara.

Oraşele nordice, plictisitoare

Oraşele nordice precum Oslo, locul 25, Stockholm (23), Copenhaga (21) sau Helsinki (18) sunt foarte scumpe. O bere costă la Oslo în jur de 7 euro. Şi chiar dacă sunt relativ sigure este prea multă liniştite: puţini studenţi ( 2,8 la Helsinki şi 5,7 la Stockholm), iar locurile în care poţi să te distrezi puţin numeroase.

Pentru a realize aceste clasamente, ziariştii de la Slate.fr au folosit date din statisticile Eurostat, informaţii de la Routard , Resident Advisor şi Wikitravel.

image


Copenhaga

image
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite