Weekendul Berii Belgiene la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Weekendul Berii Belgiene la Bruxelles
Weekendul Berii Belgiene la Bruxelles

Asociaţia Berarilor Belgieni în colaborare cu municipalitatea Bruxelles a organizat a 11-a ediţie a Weekendului Berii Belgiene. Evenimentul are loc în zona Grand Place, în primul weekend din luna septembrie.

La ediţia din acest an cei peste 50.000 de vizitatori au putut degusta peste 250 de feluri de bere, realizate de 44 de producători de bere belgieni.

Intrarea a fost liberă, însă cum mai fiecare vizitator a dorit să şi deguste diversele soiuri de bere, fiecare persoană putea primi bere în schimbul unui număr de capace de sticlă de bere pe care le putea achiziţiona la preţul de 1 euro/capac, condiţia fiind să cumpere cel puţin 5 capace. Preţul unui pahar de bere a variat între 2 si 5 capace, în funcţie de calitate, marcă şi tip de bere cumpărată, transmite Agerpres.

Piaţa belgiană oferă o largă varietate de tipuri de bere, de la cele trapiste la cele cu arome de fructe sau de la clasicele Pils la berea albă.

Renumită în întreaga lume şi specifică Belgiei este berea trapistă, care în mod tradiţional a fost produsă în abaţii. Merită menţionat că nu există decât 6 mărci de bere trapistă produsă în Belgia - Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren şi Achel - unele dintre acestea prezente şi pe piaţa românească. Nicio altă bere nu are autorizaţia de a purta menţiunea "trapistă". Aceste tipuri de bere sunt protejate legal şi poartă menţiunea "produs autentic trapist", ceea ce le garantează autenticitatea.

Principiul berii trapiste, una dintre cele mai scumpe beri, este acela că este fabricată în interiorul aceleiaşi abaţii, pe parcursul întregului proces tehnologic. În abaţiile din Belgia se mai produc, tradiţional, diverse soiuri de brânză, pâine şi chiar legume şi fructe. La început călugării din abaţiile belgiene produceau pentru subzistenţă, dar cu timpul activitatea a căpătat un caracter lucrativ.

În general, berea trapistă are o concentraţie mai mare de alcool faţă de alte beri (între 6 şi 12 grade), se găseşte în sortimente blond sau brun, refermentează în sticlă şi are un gust dulce-amărui.

Totuşi, cea mai răspândită în Belgia este berea tip Pils (70% din cantitatea de bere consumată de belgieni), producţia acesteia începând în anul 1928. Berea de acest tip este caracterizată de fermentaţia redusă, culoarea blond-aurie şi gustul uşor amărui. Este întotdeauna filtrată şi saturată, având în jur de 5 grade alcool.

Cea mai faimoasă marcă belgiană Pils este Stella Artois. Alte mărci de bere belgiene tip Pils mai cunoscute sunt Jupiler, Maes şi Primus.

În ce priveşte berea albă, aceasta a apărut în zona de est a regiunii Brabant, în secolul al 14-lea. Cea mai cunoscută marcă de bere albă belgiană este de departe Hoegaarden, care poartă numele localităţii unde a fost produsă prima dată.

La sfârşitul secolului al 19-lea, la Hoegaarden activau nu mai puţin de 35 de braserii la o populaţie de doar 2.000 de locuitori. Începând cu anii 1950, în urma creşterii popularităţii berii Pils pe piaţă, producţia de bere albă a scăzut masiv, iar ultima braserie de la Hoegaarden a fost închisă în 1957.

Totuşi, în 1966, mai mulţi nostalgici ai berii albe, susţinuţi de câţiva tineri din Hoegaarden, au decis să reia producţia de bere în localitate, iar afacerea continuă şi astăzi. Acest soi de bere refermentează în sticlă, are un gust uşor acru, asemănător celui de coriandru.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite