Marea Britanie anchetează presupuse acte de tortură comise de proprii soldaţi în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul britanic al apărării a demarat o anchetă privind presupuse cazuri de tortură asupra unor civili irakieni, te comise de militari britanici, relatează AFP.

Cotidianul britanic "The Independent" anunţa pe pagina sa de Internet de 33 de presupuse cazuri de abuzuri, printre care violuri, tortură şi agresiuni psihice.

Jurnaliştii britanici scriu că mai mulţi civili irakieni au declarat că soldaţi britanici au imitat abuzurile sexuale şi psihice din fotografiile de la închisoarea Abu Ghraib din Bagdad, comise în urmă cu cinci ani de militari americani.

O plângere oficială a fost depusă la Ministerul britanic al Apărării săptămâna trecută de un avocat care îi reprezintă pe civilii irakieni.

În plângerea înaintată de avocatul Phil Shiner este prezentat şi cazul unui civil care a fost violat de doi soldaţi britanici, în timp ce alţii spun că au fost dezbrăcaţi, abuzaţi şi fotografiaţi între 2003 şi 2007. La aceste abuzuri ar fi participat şi o femeie soldat, potrivit cotidianului.

Camp Bucca, sudul Irakului, este citat ca unul dintre locurile în care au fost comise abuzuri.

Secretarul de stat al forţelor militare Bill Ranmmell a declarat că aceste acuzaţii vor fi analizate cu toată seriozitatea.

"Marea majoritate a celor 120.000 de militari britanici care au servit în Irak au respectat cele mai înalte criterii de curaj, integritate şi angajament dezinteresat", a subliniat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite