Britanicii vor ca ţara lor să renunţe la ambiţiile de mare putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi din trei britanici afirmă că ţara lor ar trebui să-şi diminueze rolul militar pe glob, arată un sondaj publicat de cotidianul "Telegraph". Cei mai mulţi repondenţi cred că Marea

Doi din trei britanici afirmă că ţara lor ar trebui să-şi diminueze rolul militar pe glob, arată un sondaj publicat de cotidianul "Telegraph". Cei mai mulţi repondenţi cred că Marea Britanie ar trebui să se comporte pe plan internaţional precum Suedia, Canada sau Belgia. Circa trei sferturi apreciază că Marea Britanie "ar trebui să fie circumspectă în a se implica în orice conflict militar străin dacă propriile interese nu sunt în joc". Majoritatea cred că Londra ar trebui să se retragă din Afganistan şi din Irak în viitorul apropiat. Întrebaţi dacă Marea Britanie ar trebui să încerce să-şi depăşească statutul internaţional, 55% din repondenţi s-au declarat împotrivă şi numai 30% au susţinut politica expansionistă a guvernului Tony Blair. Cei mai mulţi ar dori promovarea influenţei ţării prin mijloace diplomatice, precum ajutoarele financiare. Numai 7% cred că ţara trebuie să-şi amplifice influenţa militară pe glob, iar 19% sunt mulţumiţi de situaţia actuală. Majoritatea britanicilor vor ca ţara să posede arme nucleare, iar 50% sunt de acord cu decizia parlamentului de a înlocui sistemul nuclear Trident. Studiul a fost efectuat de YouGov, pe un eşantion de 2.042 de persoane, în martie.

Reintroducerea stagiului militar obligatoriu, dorită din motive sociale

În timp ce în România serviciul militar obligatoriu a fost desfiinţat, în Occident, tendinţa pare a fi contrară.

Sondajul arată că 52% din britanici ar dori reintroducerea stagiului obligatoriu, la care s-a renunţat în 1960, însă nu din motive militare, ci pentru că ar fi util tinerilor.

În prezent, el este în vigoare în Austria, Danemarca, Germania, Grecia, Elveţia, Suedia, Rusia, iar în afara Europei - în ţări precum China, Israel, Singapore sau Coreea de Sud.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite