Bombele al-Qaeda sunt prea sofisticate pentru a fi detectate de razele X

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii din organismele americane de combatere a terorismului au avertizat că organizaţia al-Qaeda a depistat o breşă în securitatea aviaţiei internaţionale, prin plasarea unor dispozitive explozive în avioane cargo.

Un oficial a declarat pentru The Guardian că bomba din interiorul unui cartuş de imprimantă, descoperită pe aeroportul East Midlands, vineri, este unul dintre cele mai sofisticate dispozitive pe care le-a întâlnit. „Cu ochiul liber nu l-ai depista, ofiţerii experţi în dispozitive explozibile nu l-au remarcat şi chiar e puţin probabil ca aparatele de control cu raze X să-l depisteze".

Bomba descoperită în Marea Britanie a fost remarcată abia la un al doilea control, ea trecând, iniţial, neobservată, a declarat ministrul de Interne Theresa May. “Pachetul a fost examinat şi declarat ca fiind fără pericol. A fost ulterior reexaminat, ca măsură de precauţie”.

Reprezentanţii companiei aeriene au declarat că dispozitivele nu au putut fi detectate de aparatele cu raze X şi nici de câinii special dresaţi. “Bombele erau sofisticate şi foarte bine mascate”, a specificat un alt official citat de The Guardian.

După ce au fost descoperite două pachete cu conţinut explozibil, Marea Britanie a anunţat că va menţine nivelul intern de alertă teroristă, la gradul "sever" şi a hotărât să blocheze toate zborurile din sau înspre Yemen. Theresa May a mai precizat că  dispozitivul era îndeajuns de puternic pentru a distruge un avion şi că acesta putea exploda oricând.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite