Bogdan Aurescu a revenit la Bucureşti ca un anonim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar reporterii „Adevărul” l-au aşteptat la sosirea în ţară pe şeful echipei câştigătoare de la Haga. O parte din echipa de experţi căreia i se datorează succesul României în procesul cu Ucraina a sosit ieri la Bucureşti, cu un zbor de linie, într-un anonimat total.

Bogdan Aurescu şi o parte din echipa sa de avocaţi români care a reprezentat cu succes România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, în procesul cu Ucraina, a sosit aseară pe aeroportul Henry Coandă, cu un zbor de linie, de la Amsterdam.

Echipa „câştigătoare” nu a fost însă aşteptată la aeroport decât de un microbuz al Ministerului Afacerilor Externe.

Deşi diplomaţia română s-a împăunat cu succesul obţinut la Haga, niciun oficial al MAE, al preşedinţiei sau al Parlamentului  nu a  sosit la aeroport pentru a primi una dintre cele mai mediatizate echipe „nonfotbalistice”, din România ultimilor ani.

Salon doar pentru Real Madrid

Cotidianul „Adevărul” a fost singura instituţie media care l-a aşteptat pe proaspătul secretar de stat din MAE.

Primul lucru pe care echipa „Adevărul” l-a făcut la sosirea pe aeroportul Henry Coandă a fost să sune la 1212, la „serviciul protocol”, pentru a afla dacă „echipa câştigătoare” va fi primită la Salonul oficial.

Spre surpriza noastră, de această onoare au putut beneficia doar jucătorii de fotbal de la Real Madrid, în 2006, sau alte „personalităţi” din showbizz-ul american, venite în ultimii ani în România, nu însă şi Aurescu.

El a trecut aseară printre pasageri, fără ca nimeni să ştie că în genţile pe care le căra se află o parte din documentaţia care poate aduce României miliarde de dolari. Unii dintre pasagerii aflaţi ieri la aeroport au privit curioşi în direcţia acestuia doar în momentul în s-a aprins bliţul fotoreporterului „Adevărul”. 

Bogdan Aurescu avea aseară aerul unui om care nu s-a odihnit de câteva luni. „Am primit o grămadă de telefoane de felicitare”, a admis el.

Felicitat la Telefon

Printre cei care s-au grăbit încă de acum două zile să-l felicite s-au aflat şeful statului, Traian Băsescu, premierul Emil Boc, preşedintele PSD, Mircea Geoană, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, dar şi fostul şef al diplomaţiei române, Mihai Răzvan Ungureanu.

„Decizia de la Haga ar putea duce la o finalizare mult mai rapidă a  altor capitole aflate în dispută cu Ucraina, aşa cum este canalul Bîstroe”, ne-a declarat Aurescu. „Cred că una dintre cheile victoriei noastre a fost şi faptul că această echipă a început să lucreze la caz cu doi ani înainte ca procesul să debuteze, în 2004”, a mai spus el. „Spre deosebire de România, Ucraina a schimbat componenţa echipei de trei ori”, a declarat Aurescu.

Diplomatul român susţine că modul de rezolvare a diferendului cu Ucraina ar putea constitui un model şi pentru alte state din regiune. „Cum am celebrat victoria? Pur şi simplu am ieşit aseară (luni, n.red.), la un restaurant. Doar atât”, a declarat oficialul român.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite