Blair dă socoteală la începutul lui 2010 pentru războiul din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier britanic, Tony Blair, va apărea la începutul anului viitor în faţa comisiei de anchetă privind participarea Marii Britanii la războiul din Irak, a anunţat responsabilul cu această procedură, Sir John Chilcot, citat de AFP.

Audierile încep pe 24 noiembrie, însă comisia va asculta mai întâi înalţi oficial din armată.

Tony Blaiar a transformat Marea Britanie în principalul aliat al Statelor Unite în războiul din Irak. El, împreună cu alţi oficiali, vor depune mărturie în ianuarie şi la începutul lunii februarie, a adăugat Chilcot. Blair s-a retras din fruntea Guvernului în iunie 2007.

"Le vom cere să explice principalele decizii şi funcţii şi implicarea lor. Acesta lucru ne va oferi o lămurire privind modul în care a fost elaborată şi apoi pusă în aplicare strategia şi câtă atenţie a fost acordată soluţiilor alternative", a explicat Chilcot.

Comisia va ancheta probleme precum "deciziile cruciale şi justificările lor", baza legală pentru intervenţia militară, strategia şi comunicarea, a spus el.

După încheierea audierilor publice, comisia va face în spatele uşilor închise o primă analiză a elementelor strânse, care va fi urmată de o a doua sesiune de mărturii publice, la mijlocul anului 2010. Potrviit acestuia cei care au apărut deja în faţa anchetatorilor, ar4 putea fi rechemaţi pentru o nouă mărturie.

Chilcot a precizat că ancheta va fi exhaustivă, riguroasă, corectă şi cinstită, dar "nu va fi procesul unei persoane".

"Însă am spus clar că nu vom ezita, în raportul nostru, să formulăm critici - vizând persoane sau dispozitive - dacă va fi cazul", a dat el asigurări.

Ancheta care va analiza rolul jucat de Marea Britanie în războiul din Irak a fost lansată de actualul şef de Cabinet de la Londra, Gordon Brown, în iunie.

Actualii oficialii britanici sunt curioşi să afle cum de s-au lăsat predecesorii lor convinşi că regimul lui Saddam Hussein deţine arme de distrugere în masă. De la declanşarea ofensivei din Irak, în 2003,  circa 45.000 de militari britanici au fost trimişi în ţara musulmană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite