Tony Blair, anchetat public pentru războiul în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul prim-ministru britanic Tony Blair va fi audiat public despre participarea Marii Britanii la războiul în Irak în cadrul unei anchete aşteptate de mult timp despre erorile comise înainte şi după declanşarea timpul conflictului, a anunţat - vineri - preşedintele comisiei de anchetă, John Chilcott, citat de AP şi AFP.

După o primă etapă de audieri publice care vor începe în 24 noiembrie, comisia va face o primă analiză a elementelor aflate, cu uşile închise, care va fi urmată de o a doua sesiune de audieri publice la jumătatea anului 2010.

Chilcott a precizat că Tony Blair şi alţi demnitari britanici vor fi interogaţi despre rolul lor şi deciziile luate referitor la război. Comisia se va interesa despre decizii cruciale şi justificările lor, despre baza legală pentru intervenţia militară, despre strategia şi comunicarea la care au recurs autorităţile timpului.

Persoane care au depus deja mărturie vor putea fi rechemate în faţa comisiei, a adăugat Chilcot, afirmând că ancheta va fi "exhaustivă, riguroasă, justă şi onestă", dar "nu va fi un proces al nimănui". Totuşi, "noi nu vom ezita - în raportul nostru - să formulăm critici împotriva persoanelor sau dispozitivelor, eventual", a mai spus el.

Premierul Gordon Brown anunţase încă în luna iunie că o anchetă va fi deschisă despre intervenţia condusă de SUA în Irak în 2003. El a afirmat iniţial că audierile se vor desfăşura cu uşile închise, dar şi-a schimbat poziţia în urma opoziţiei exprimate de familiile victimelor care au dorit ca audierile să fie publice.

Lipsa de popularitate a războiului a fost unul din motivele pentru care Tony Blair a trebuit să renunţe să mai conducă guvernul în iunie 2007. El a declarat că va coopera deplin cu anchetatorii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite